Copyright 2018 - MaMasTV.gr


Aυτά είναι τα λάθη που κάνουν το σπίτι σας να μοιάζει ακατάστατο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Aυτά είναι τα λάθη στην οργάνωση του σπιτιού σας που το κάνουν να μοιάζει ακατάστατο Aυτά είναι τα λάθη στην οργάνωση του σπιτιού σας που το κάνουν να μοιάζει ακατάστατο MaMasTV.gr

Το σπίτι μας μπορεί να δείχνει καθαρό, αλλά υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη στην οργάνωσή του μπορεί να γίνουν υπολογίσιμα εμπόδια στη προσπάθειά μας να το διατηρήσουμε σε τάξη. Παρακάτω, επαγγελματίες στον χώρο της οργάνωσης του σπιτιού μοιράζονται μαζί μας τις καλύτερες συμβουλές τους για το πώς να αντιμετωπίζουμε και να διορθώνουμε αυτά τα λάθη.

Το λάθος: Μπερδεύετε το «Καθαρό» με το «Οργανωμένο»

«Το να έχεις στοίβες τοποθετημένες στη σειρά πάνω στο πάσο, δεν σημαίνει πως είσαι οργανωμένος», λέει η επαγγελματίας στην οργάνωση του σπιτιού Linda Rothschild. Αν οι επίπεδες επιφάνειες στο σπίτι σου είναι γεμάτες με πράγματα, ήρθε η ώρα να ορίσετε ένα σημείο για οτιδήποτε μπαίνει μέσα στο σπίτι σας. Μόλις συνηθίσετε τη νέα αυτή διαδικασία, οι στοίβες θα εξαφανιστούν.

Το λάθος: Κρατάτε το πάσο υπερβολικά καθαρό

Μόλις τακτοποιήσετε ό,τι δεν ανήκει στο πάσο της κουζίνας, μη ξεχάσετε να αφήσετε χώρο για τα πράγματα που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα. Αν, για παράδειγμα, φτιάχνετε smoothies κάθε μέρα, αφήστε ένα χώρο πάνω στο πάσο για το μπλέντερ. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε μια επιφάνεια καθαρή και τακτοποιημένη αν αφήνετε πάνω σε αυτή ό,τι χρειάζεστε συχνά και βάζετε όλα τα υπόλοιπα στα δικά τους σημεία.

Το λάθος: Ένα γεμάτο ψυγείο

«Ένα μεγάλο, ακατάστατο σημείο εστίασης είναι ένα ψυγείο γεμάτο με μαγνητάκια και χαρτάκια για σημειώσεις και γράμματα και φωτογραφίες και γαμήλια προσκλητήρια και ζωγραφιές και λίστες για ψώνια», λέει η επαγγελματίας στην οργάνωση σπιτιού, Jeni Aron. «Αντί για όλα αυτά, έχετε στον τοίχο της κουζίνας σας ένα σημειωματάριο με όλες τις σημειώσεις και τις λίστες που χρειάζεστε. Όταν γεμίσει, αυτός θα είναι και ο μέγιστος αριθμός χαρτιών που θα μπορείτε να έχετε στη κουζίνα σας».Ένας ακόμα λόγος για να μη γεμίζετε την επιφάνεια του ψυγείου σας με αχρείαστα πράγματα; Κανείς δε θα τα διαβάσει! «Πιστεύετε πως όλοι θα τα δουν, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν τα προσέχει. Απλά πάνε στο ψυγείο για να πάρουν το ποτό τους», λέει η Rothschild. «Όλα τα σπιτικά χρειάζονται ένα χώρο όπου οι άνθρωποι θα αφήνουν τα μηνύματά τους ή την αλληλογραφία τους ή τις σημειώσεις τους... μια περιοχή που όλοι ξέρουν πως εκεί φυλάσσονται αυτά τα πράγματα». Ένας εντοιχισμένος πίνακας ανακοινώσεων, όπως αυτός που σχεδίασε η Nar Bustamante, είναι η ιδανική λύση.

Το λάθος: Ανοργάνωτα ράφια κουζίνας

Τα ντουλάπια με γυάλινα πορτάκια ή τα ανοιχτά ράφια μπορεί να δείχνουν ακατάστατα αν τα πιατικά είναι στοιβαγμένα με τυχαίο τρόπο. «Η λύση; Προσθέστε ύφασμα ή χαρτί επένδυσης μέσα στα γυάλινα ντουλάπια. Μια καλύτερη λύση: Φτιάξτε ένα σύστημα τοποθέτησης των πιάτων ώστε να δείχνουν οργανωμένα», λέει η επαγγελματίας στην οργάνωση σπιτιού Alejandra Costello.

Το λάθος: Παραγεμίζετε τα ντουλάπια της κουζίνας

«Σωστή οργάνωση σημαίνει να παίρνεις καλές αποφάσεις σχετικά με το τι να κρατάς και τι να πετάς, ξεκινώντας από το εσωτερικό των ντουλαπιών», λέει η Rothschild. Βγάλτε τα όλα έξω και ξεκινήστε το ξεκαθάρισμα. Αν δεν το χρησιμοποιείτε, πετάξτε το.

Το λάθος: Δυσλειτουργική είσοδος

Η είσοδος ενός σπιτιού δίνει την πρώτη εντύπωση για αυτό. Συνήθως όμως είναι γεμάτη με παλτά, με σακίδια, με παπούτσια και διάφορα άλλα. Η λύση; «Αναδιοργανώστε τη ντουλάπα με τα πανωφόρια στην είσοδο ώστε τα παιδιά να μπορούν να κρεμούν τα πράγματά τους», λέει η Costello. «Ή βάλτε ένα καλάθι δίπλα στην πόρτα για να πετάτε εκεί μέσα τα παπούτσια. Θα κάνει τεράστια διαφορά».

Το λάθος: Δεν έχετε αποθηκευτικό χώρο για χαρτιά

Δώστε σε όλα ένα σπίτι, ακόμα και στην αλληλογραφία. «Ακόμα και οι στοίβες από γράμματα χρειάζονται ένα μέρος για να ζήσουν. Βρείτε ένα κλουβί ή ένα κουτί ή θήκες για τον τοίχο ή τις πόρτες όπου θα μπορείτε να βάζετε την αλληλογραφία σας. Έπειτα, όταν θα έχετε λίγο χρόνο, θα μπορείτε να τη ξεκαθαρίζετε με την ησυχία σας», λέει η Costello.

Το λάθος: Bάζετε το στυλ της ντουλάπας πάνω από την πρακτικότητά της

Όλοι μας ονειρευόμαστε να αποκτήσουμε μια ντουλάπα-δωμάτιο, σκεφτείτε όμως τι πραγματικά χρησιμοποιείτε από τα ρούχα σας, πριν καλύψετε το χώρο με ψηλοτάκουνα και τουαλέτες. «Ό,τι φοράτε σε καθημερινή βάση πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο», λέει η Rothschild. «Αν πηγαίνετε για τρέξιμο κάθε μέρα, τα αθλητικά σας πρέπει να είναι μπροστά μπροστά στην ντουλάπα», λέει. Φοράτε μπότες στη δουλειά; Βάλτε τις σε προσβάσιμο σημείο και διώξτε τα τακούνια σε κουτιά. Αν είστε ρεαλιστές με τις πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύπτει καθημερινά η ντουλάπα σας, θα είναι πιο εύκολο να τη διατηρήσετε τακτοποιημένη.

Το λάθος: Λάθος οργανωμένοι αποθηκευτικοί χώροι

Το να πετάτε τα πράγματά σας μέσα σε ένα κουτί ή συρτάρι, δεν είναι οργάνωση. «Κάθε συρτάρι, κάθε ντουλάπι και κάθε ράφι είναι αποθηκευτικός χώρος αλλά σκεφτείτε να πάτε την κατάσταση ένα βήμα παρακάτω και να χρησιμοποιήσετε μικρότερα κουτιά μέσα σε αυτούς τους αποθηκευτικούς χώρους ώστε να τα οργανώσετε ακόμα καλύτερα αλλά και να τα κάνετε πιο εμφανίσιμα στο μάτι», λέει η επαγγελματίας οργάνωσης σπιτιού Vanessa Hayes.

Το λάθος: Γεμίζετε το σπίτι με αποθηκευτικούς κάδους

Η επαγγελματία οργανώτρια χώρων Nancy Heller μισεί όσο τίποτα μία συγκεκριμένη συνήθεια: τους δεκάδες αποθηκευτικούς κάδους. «Δεν κάνουν αποτελεσματική χρήση του χώρου, με αποτέλεσμα να μένουν σε μια γωνία, μαζεύοντας σκόνη», λέει. Αντί να πάρετε μια ντουζίνα αποθηκευτικούς κάδους, λοιπόν, ψάξτε και βρείτε αυτούς που ήδη έχετε. «Χρησιμοποιήστε σαλατιέρες. Βάλτε όλα τα παιχνίδια του σκύλου σε ένα κουτί, τα τάπερ σας το ένα μέσα στο άλλο. Βάλτε κουτιά παπουτσιών μέσα σε συρτάρια και χρησιμοποιήστε τα σαν δεύτερους αποθηκευτικούς χώρους». Bonus: Θα γλιτώσετε και λεφτά.

Το λάθος: Πρώτα ψωνίζετε, μετά οργανώνετε

«Το μεγαλύτερο λάθος που συναντώ συχνά, είναι ανθρώπους που πιστεύουν πως αν αγοράσουν ένα σωρό αποθηκευτικά προϊόντα θα λύσουν το πρόβλημά τους. Συνήθως όμως, απλά συνεισφέρουν στο χαμό», λέει η Hayes. «Αντ' αυτού, πρέπει πρώτα να οργανώσετε τα πράγματά σας και έπειτα να αποφασίσετε τι πρέπει να αγοράσετε ώστε να σας βοηθήσει να οργανώσετε ό,τι έχει μείνει». Έτσι, θα πάρετε μόνο ό,τι χρειάζεστε χωρίς να σπαταλάτε αδίκως χρήματα.

Το λάθος: Δεν χρησιμοποιείτε ετικέτες

«Οι κάδοι αποθήκευσης είναι μια χαρά, πρέπει όμως να αξιοποιούν επαρκώς το χώρο, να είναι σωστά διαχωρισμένοι και να έχουν ετικέτες», λέει η Heller. «Αφήστε λίγο έξτρα χώρο, αλλά μην πετάξετε απλά ένα γάντι μέσα σε ένα κάδο που περιέχει άλλα πράγματα, απλά και μόνο επειδή υπάρχει χώρος. Μια ετικέτα σας βοηθά να σταματήσετε και να σκεφτείτε “α, αυτό δεν πηγαίνει εδώ”».

Το λάθος: Πολλές οικογενειακές φωτογραφίες

«Τα διάφορα μικροπράγματα και οι κορνίζες μπορούν να γίνουν φριχτές μορφές ακαταστασίας. Αγαπώ την οικογένειά μου, αλήθεια, την αγαπώ, αλλά έχω συνολικά δύο μικροσκοπικές κορνιζαρισμένες φωτογραφίες με την οικογένειά μου στο σπίτι», λέει η επαγγελματίας οργανώτρια χώρων Jeni Aron. «Οι κορνίζες και τα μικροπράγματα και τα διακοσμητικά μαζεύουν σκόνη, μοιάζουν απαρχαιωμένα και δε βοηθούν το χώρο από άποψη στυλ και σωστής διακόσμησης. Αν θέλετε να φτιάξετε έναν τοίχο διαδρόμου γεμάτο με φωτογραφίες ίδιου μεγέθους σε απλές κορνίζες ή μια συλλογή φωτογραφιών πάνω από μια κονσόλα στην είσοδο του σπιτιού, κάντε το».

Το λάθος: Υπερβολικά πολλά παιχνίδια

«Πολλές οικογένειες με παιδιά πέφτουν στην παγίδα να κάνουν κάθε δωμάτιο, δωμάτιο παιχνιδιού και τελικά όλο το σπίτι γεμίζει με παιχνίδια», λέει η Hayes. «Θα μείνετε έκπληκτοι με το πόσο πιο καθαρό θα δείχνει το σπίτι σας αν μειώσετε τον αριθμό των παιχνιδιών και τα κρατάτε μόνο σε 1-2 σημεία μέσα στο σπίτι».

Το λάθος: Διάσπαρτες συλλογές

Όταν φτιάχνετε τις βιβλιοθήκες σας, τα μικρά αντικείμενα δείχνουν καλύτερα (και λιγότερο ακατάστατα) αν τα ταιριάξετε με παρόμοια αντικείμενα. «Μια συλλογή από βαζάκια δείχνει τι αγαπάτε, σε αντίθεση με το να βάλετε ένα στο τραπεζάκι του σαλονιού και δύο στη τραπεζαρία. Δεν υπάρχει συνεκτικότητα έτσι», λέει η Heller.

Το λάθος: Βάζετε σε εμφανή σημεία όλα σας τα βιβλία

«Μη βάζετε τις απλές εκδόσεις βιβλίων ή αυτά που βράχηκαν στις διακοπές σε εμφανή σημεία. Αν έχετε μια καλή συλλογή βιβλίων, δε χρειάζεται να επιδεικνύετε τα χαρτόδετα. Πρέπει να μπορείτε να βάζετε στην άκρη ό,τι χρειάζεται», λέει η Rothschild.

Το λάθος: Γεμάτα ράφια βιβλιοθήκης

Βάζοντας στα ράφια μόνο τα βιβλία που αγαπάτε, αφήνετε χώρο για διακοσμητικά αξεσουάρ. «Στοχεύω πάντα στην ισορροπία. Μου αρέσει να λέω στους ανθρώπους πως όταν η βιβλιοθήκη σας είναι γεμάτη κατά το 80%, τότε είναι πραγματικά γεμάτη», λέει η Heller.

Πηγή

Διαβάστηκε 362 φορές

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑPlease Enter Admin E-Mail address in the backend.

Μετρητής Επισκεπτών

2761906
Σήμερα
Χθές
Αυτή την εβδομάδα
Την προηγούμενη εβδομάδα
Αυτό το μήνα
Τον προηγούμενο μήνα
Συνολικά
1224
6018
42330
2687416
97152
180760
2761906

Η IP σας: 54.92.193.89
19-11-2018 05:33

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕPlease Enter Admin E-Mail address in the backend.