Η τέλεια συνταγή για σπιτικό, δροσερό και χωνευτικό λικέρ Limoncello!

Η τέλεια συνταγή για σπιτικό, δροσερό και χωνευτικό λικέρ Limoncello!

Λένε ότι το καλύτερο limoncello το βρίσκει κανείς στη Σικελία. Όμως μην απογοητεύεστε αν δεν μπορείτε να φτάσετε μέχρι εκεί, αφού μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε και στο σπίτι σας. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που πολλά από τα έτοιμα ποτά που θα βρείτε στο εμπόριο είναι πολύ ποιοτικά, αρκετά εξ αυτών είναι και υπερβολικά γλυκά.

Τα ελληνικά λεμόνια είναι ιδιαιτέρως αρωματικά, οπότε θα αποτελέσουν μια εξαιρετική βάση για το limoncello σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα ποτοποιίας, αν θέλετε το λικέρ σας να είναι δυνατό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βότκα, ρούμι, ακόμα και ρακή, ανάλογα με το προς τα πού θέλετε να προσανατολίσετε τη γεύση του.Αν χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα, θα χρειαστεί ν’ αφήσετε τις φλούδες για περίπου μια εβδομάδα σε κλειστό δοχείο, ενώ αν προτιμήσετε κάποιο από τα έτοιμα ποτά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα μήνα.

Tip: το limoncello είναι ένα εξαιρετικό χωνευτικό ποτό, γι’ αυτό και συχνά στην Ιταλία σερβίρεται στο τέλος ενός γεύματος. Μη διστάσετε λοιπόν, να το σερβίρετε και εσείς μ’ αυτό το σκεπτικό, ακόμα και μετά το μεσημεριανό. Ένα ποτηράκι αρκεί για καλή χώνεψη και «ανεβασμένη» διάθεση.

Θα χρειαστείτε:

10 βιολογικά λεμόνια

1 λίτρο αλκοόλ

500 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα λεμόνια και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μόνο την εξωτερική κίτρινη φλούδα και την βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο. Περιχύνουμε με το αλκοόλ και σφραγίζουμε.

Αφήνουμε να μείνει από 3 έως 10 ημέρες. Όσο περισσότερο μείνει, τόσο πιο ωραίο γίνεται.

Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα βράσει, συνεχίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5’. Αφήνουμε να κρυώσει.

Σε τουλπάνι σουρώνουμε το αλκοόλ που πλέον είναι κατακίτρινο και αφαιρούμε τις φλούδες. Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε.

Ισομοιράζουμε σε 2 αποστειρωμένα μπουκάλια. Το αφήνουμε να ωριμάσει για 10 ημέρες και το σερβίρουμε πάντα παγωμένο.

Extra tips επιτυχίας:

  • Αφαιρούμε μόνο την εξωτερική κίτρινη φλούδα, όχι το άσπρο μέρος
  • Αφήνουμε να γίνει η εκχύλιση από 3 έως 10 ημέρες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
  • Αφού κρυώσει το σιρόπι προσθέτουμε το αλκοόλ αρωματισμένο.

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Άρωμα Χριστουγέννων μέσα από τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας!Τα γνωρίζουμε;
Άρωμα Χριστουγέννων μέσα από τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας!Τα γνωρίζουμε;

Μαθαίνουμε στα παιδιά την παράδοση μας!Κάθε γωνιά της Ελλάδας υποδεχεται με τον δικό της τρόπο τα...

Close