12 τρόποι να διδάξετε στα παιδιά σας τη σχέση τους με τα χρήματα

12 τρόποι να διδάξετε στα παιδιά σας τη σχέση τους με τα χρήματα

Στην πραγματικότητα, η προσχολική ηλικία είναι η ιδανική στιγμή για να εισαγάγετε στα παιδιά σας την έννοια των χρημάτων και της διαχείρισής τους. Αυτοί οι 12 τρόποι προσφέρουν πραγματικά μαθήματα που ταιριάζουν στη φάση που βρίσκονται, καθώς ικανοποιούν την περιέργειά τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος.

1).Ενθαρρύνετε την  αναμονή

Έχετε βρεθεί ποτέ μαζί με το παιδί σας σε μια ουρά σε μαγαζί; Εάν είστε σαν τους περισσότερους γονείς, αισθανθήκατε ήδη πανικό στη σκέψη πώς θα συμπεριφερθεί στον κόσμο, περιμένοντας. Μαθαίνοντας το παιδί να περιμένει, είναι πιθανότερο να μην παρασύρεται από παρορμητικές σκέψεις ή βιαστικές κινήσεις στη ζωή του, κάτι που δεν ενδείκνυται με τη σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Στην παιδική ηλικία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να μαζεύει σιγά σιγά τα χρήματα από τα δώρα και το χαρτζιλίκι του για να συμπληρώσει τα έξοδα αγοράς ενός ποδηλάτου από το να ξοδεύει βιαστικά κάθε τόσο 10 €-20€ για μικροαντικείμενα που δε χρειάζεται πραγματικά. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι η αναμονή είναι ευχάριστη. Ούτε φυσικά ότι το παιδί σας θα σταματήσει να βιώνει την ταλαιπωρία της αναμονής – σημαίνει ότι θα μάθει πώς να το αντιμετωπίσει.

2).Κάντε δώρο ένα «γουρουνάκι»

Τα παιδιά χαίρονται να τοποθετούν τα χρήματα που παίρνουν κατά διαστήματα στον κουμπαρά τους. Στο τέλος του έτους ανοίγουμε τη γουρουνάκι και διασκεδάζουμε τη διαλογή των κερμάτων σε πακέτα. Στη συνέχεια εξηγούμε ότι θα πάμε αυτά τα πακετάκια στην τράπεζα, όπου τα μισά θα αποταμιευτούν και τα άλλα μισά θα χρησιμοποιηθούν για να πάρουν κάτι που χρειάζονται. 

Έτσι, το παιδί γνωρίζει ακριβώς πού να βάλει τα χρήματά του και ξέρει ότι μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να τα δαπανήσει, να τα δώσει ή να τα αποταμιεύσει. 

3).Μετράτε τα πάντα

Η κατανόηση των χρημάτων ξεκινάει με τη διδασκαλία της μέτρησης. Κάνετε μια καθημερινή συνήθεια το να μετράτε με το παιδί σας τα πάντα, από παιχνίδια, τουβλάκια, χάντρες, μέχρι τα χρήματα. Μόλις κατανοήσει τη βασική μέτρηση, εισάγετε διαφορετικούς τρόπους, όπως ανά δεκάδες. 

12 τρόποι να διδάξετε στα παιδιά σας τη σχέση τους με τα χρήματα

4).Ταξινομήστε τα νομίσματα

Μέχρι την προσχολική ηλικία, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να ταξινομήσουν τα διάφορα νομίσματα και να καταλάβουν πόσο αξίζει το καθένα. Μπορεί να μην μπορούν να τα προσθέσουν, αλλά είναι σε θέση να μάθουν τις διαφορές τους, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε αξία.

Μπορείτε επίσης να παίξετε παιχνίδια με χρήματα για να εξοικειωθούν με αυτά.

12 τρόποι να διδάξετε στα παιδιά σας τη σχέση τους με τα χρήματα

5). Εξηγήστε πώς κερδίζετε χρήματα

Η δουλειά μπορεί να είναι μια φανταστική ευκαιρία να εξηγήσουμε στα παιδιά πώς εμείς και ο κόσμος γενικά κάνουμε πράγματα για να κερδίσουμε χρήματα. Το παιδί μαθαίνει ότι προσφέρουμε αξία, χρόνο και γνώση σε αντάλλαγμα χρήματαΚαλύτερα, μιλήστε με αγάπη για τη δουλειά σας, καθώς τα παιδιά βλέποντας τους γονείς τους να εργάζονται, σχηματίζουν μια αρνητική εικόνα για το τι σημαίνει να συμβάλει κάποιος στην κοινωνία.

6). Συζητήστε για τη δουλειά άλλων ανθρώπων

Ένας άλλος φανταστικός τρόπος για να δείξετε την αξία της εργασίας είναι να μιλήσετε παιδί για την εργασία των άλλων ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον σας. Ξεκινάμε από τους γνωστούς, όπως τον παιδίατρό του, το δάσκαλό του, τους πυροσβέστες που βλέπουμε στο δρόμο και συνεχίζουμε με τα πρόσωπα της οικογένειας και φίλους που έχουν ενδιαφέρουσες δουλειές. 

12 τρόποι να διδάξετε στα παιδιά σας τη σχέση τους με τα χρήματα

7). Αναθέστε δουλειές του σπιτιού

Πολλά παιδιά είναι ευτυχή να έχουν ευθύνες κι αισθάνονται υπερήφανα όταν τα καταφέρνουν. Οι είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος να εισάγετε στα παιδιά την αξία στη σκληρή δουλειά. Το κόλπο είναι να μιλήσετε για τις δουλειές με θετικό τρόπο. Οι δουλειές δίνουν στα παιδιά την αυτονομία που επιθυμούν, γι ‘αυτό αφήστε τους να κάνουν λάθη και να κάνουν τα πράγματα με τον τρόπο τους, ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς όπως θα το κάνατε. 

8). Ζητήστε από το παιδί να χρησιμοποιεί χρήματα

Είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαδικασία χρήσης χρημάτων όταν μας βλέπουν να συναλλασσόμαστε μόνο με πιστωτικές μας κάρτες. Τα μετρητά, ωστόσο, καθιστούν πιο διαδραστική ανταλλαγή. Μετράμε τα χρήματα που δίνουμε στον πωλητή και παίρνουμε το προϊόν σε αντάλλαγμα. Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να πληρώνουν τα ίδια και να ζητήσουν στη συνέχεια το προϊόν και τα ρέστα.

9). Μην αγοράζετε παρορμητικά

Το να αγοράζετε κάτι παρορμητικά χωρίς να το έχετε προγραμματίσει, μπορεί να αποτελέσει ένα κακό παράδειγμα για το παιδί σας. Αντ ‘αυτού, κάντε συνήθεια να γράφετε έναν κατάλογο για τις αγορές σας κάθε φορά. Εξηγήστε στο παιδί γιατί είστε εκεί: «Πηγαίνουμε στο κατάστημα παιχνιδιών μόνο για να αγοράσουμε ένα δώρο για το πάρτι γενεθλίων του φίλου σας», ώστε να είστε και οι δύο σαφείς στις προσδοκίες σας. Αποφύγετε μάλιστα να απαντάτε στα αιτήματα των παιδιών με δικαιολογίες του τύπου: «Δεν έχουμε χρήματα γι ‘αυτό». Αντ ‘αυτού, εξηγήστε ότι δεν είναι αυτό που πήγατε για να αγοράσετε, ότι θα το σκεφτείτε ή ότι θα το βάλετε στη λίστα για την επόμενη φορά.

12 τρόποι να διδάξετε στα παιδιά σας τη σχέση τους με τα χρήματα

10). Μιλήστε για το σκοπό της διαφήμισης

Σε ηλικία περίπου 8 ετών τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι οι διαφημίσεις προσπαθούν να πουλήσουν κάτι. Πριν από αυτήν την ηλικία εκλαμβάνουν τη διαφήμιση σαν οποιαδήποτε άλλη ψυχαγωγία. Μπορείτε ακόμη να επισημάνετε τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, όπως η έντονη μουσική και τα φανταχτερά γραφικά, τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών, για να πείσουν τον κόσμο να αγοράσει το συγκεριμένο προϊόν. 

11). Εισάγετε την αποταμίευση για τις σπουδές

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει όλοι να πάνε στο πανεπιστήμιο για να πετύχουν και πολλοί άνθρωποι αποφοιτούν με πτυχία και εξακολουθούν να κάνουν άσχετες με το αντικείμενό τους δουλειές. Αλλά στατιστικά, οι άνθρωποι με σπουδές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο εισόδημα. Οι σπουδές, λοιπόν, είναι ένας φανταστικός τρόπος να πείτε στα παιδιά να βάζουν στην άκρη τα χρήματα για να χρησιμοποιηθούν σωστά.

12). Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σκέφτονται διαφορετικά

Θα μπορούσαν για παράδειγμα να σκέφτονται ότι τα χρήματα που μπορούν να κερδίσουν στη ζωή είναι άφθονα και να μην περιορίζονται από το πόσα χρήματα θα μπορούσαν να κερδίσουν από τη δουλειά τους ή με βάση το φύλο τους ή την καταγωγή τους. Υπάρχουν εξάλλου πολλοί τρόποι να κερδίσει κανείς χρήματα εκτός από την παραδοσιακή απασχόληση, όπως η έναρξη μιας επιχείρησης ή το ελεύθερο εμπόριο.

Είναι σίγουρα δυνατό να ξεκινήσετε τη διδασκαλία των παιδιών σας για τα χρήματα, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν μια υγιή σχέση μαζί τους. Να μιλάτε ανοιχτά και ειλικρινά για τα χρήματα. Δεν μιλάμε για κάτι κακό, αλλά για κάτι που όλοι χρησιμοποιούμε.

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Το νέο ενεργειακό σπίτι της HONDA τροφοδοτεί τις συσκευές και το αυτοκίνητο
Το νέο ενεργειακό σπίτι της HONDA τροφοδοτεί τις συσκευές και το αυτοκίνητο

Ένα έξυπνο σπίτι κατασκευασμένο με επίκεντρο το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και με θετικό ισοζύγιο ενέργειας παρουσίασε η...

Close