Αυτά είναι τα 10 πράγματα που καλό είναι να κάνετε με τα Παιδιά σας ΠΡΙΝ τα Χριστούγεννα!

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που καλό είναι να κάνετε με τα Παιδιά σας ΠΡΙΝ τα Χριστούγεννα!

1. Φτιάξτε χριστουγεννιάτικα στολίδια 

Φτιάξτε τον πιο πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο τόσο στο δέντρο όσο και στον υπόλοιπο χώρο, αφήνοντας απλώς τη φαντασία σας. Με τη βοήθεια των μικρών και πολύτιμων καλλιτεχνών, των παιδιών σας, μεταμορφώστε τα στολίδια που ήδη έχετε ή φτιάξτε καινούριαχρησιμοποιώντας υλικά που έχετε μέσα στο σπίτι όπως κορδέλες, παλιά παιχνίδια και κοσμήματα, κουμπιά και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Επίσης ζωγραφίστε μαζί χριστουγεννιάτικες κάρτες με τις οποίες μπορείτε να στολίσετε το σπίτι, κάνοντάς το έτσι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

2. Στολίστε το δέντρο

Είναι μία από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές που μπορεί να μοιραστεί μία οικογένεια αλλά και μια από τις πιο δυνατές παιδικές αναμνήσεις. Ποιος θα βάλει το αστέρι στην κορυφή; Ποιοι είναι αυτοί οι τρεις κύριοι μέσα στη φάτνη πλάι στον μικρό Χριστούλη; Τι ιστορία έχει πίσω του το κάθε στολίδι; Κατά τη διάρκεια της μικρής αυτής ιεροτελεστίας έχετε πολλά να συζητήσετε με το μικρό σας αγγελούδι.

3. Ψωνίστε τα δώρα για τους αγαπημένους σας

Σύμφωνοι, τα ψώνια μαζί με τα παιδιά δεν είναι ό,τι πιο εύκολο μπορεί να κάνει μια μητέρα, πόσο μάλλον μια πολυάσχολη. Την ίδια στιγμή όμως μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα εποικοδομητική εμπειρία για το παιδί σας. Μαζί με το παιδί σας φτιάξτε τη λίστα των αγαπημένων σας ανθρώπων. Ρωτήστε τη γνώμη του για το τι δώρο θα ταίριαζε να πάρετε στον καθένα. Αυτό θα σταθεί και αφορμή για να συζητήσετε με το παιδί σας τη γνώμη του για τους συγγενείς και τους φίλους σας και να διαπιστώσετε πώς τους έχει ψυχολογήσει και αν έχει καταλάβει καλά τι θα τους άρεσε και τι όχι. Αν είναι αρκετά μεγάλο, ζητήστε του να γράψει αυτό τις ευχετήριες κάρτες αλλά και να σας προτείνει αυτό πώς να διαχειριστείτε τα χρήματα που διαθέτετε για τα δώρα. Αν είναι πιο μικρό, ζητήστε του να φτιάξει μια ζωγραφιά, για κάθε καλεσμένο σας.

4. Γράψτε γράμμα στο Άγιο Βασίλη

Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικά ρομαντικό, αφελές ή και ψεύτικο, όμως κάθε παιδί έχει το δικαίωμα της επικοινωνίας με τον… αγαπημένο του Άγιο. Αν το παιδί σας είναι αρκετά μικρό, βοηθήστε το να γράψει το γράμμα που θα ταξιδέψει μέχρι τη Λαπωνία, εφιστώντας του την προσοχή να μην επικεντρωθεί μόνο στο αίτημα του δώρου αλλά στο να εκφράσει τις σκέψεις του για τη χρονιά που πέρασε και τις επιθυμίες του για τον νέο χρόνο. Και μιας και scripta manent, κρατήστε ένα αντίτυπο για να το βοηθήσετε να ανατρέχει μετά από χρόνια στο παιδί που ήταν κάποτε.

5. Φτιάξτε γλυκά
Η συνεργασία στην κουζίνα είναι μια από τις πιο χαρούμενες και γεμάτες από συναισθήματα στιγμές που μπορεί να περάσει ένας γονιός μαζί με το παιδί του. Και μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως όσο πιο ακατάστατη είναι στο τέλος η κουζίνα, τόσο πιο χαρούμενες οι στιγμές. Βρείτε μια απλή χριστουγεννιάτικη συνταγή για μπισκοτάκια ή κουλουράκια και πραγματοποιήστε την σε συνεργασία με το παιδί σας. Μην είστε ιδιαίτερα απαιτητικοί για το αποτέλεσμα. Στόχος είναι το μοίρασμα, όχι το Όσκαρ μαγειρικής.

6. Βγάλτε την πιο χριστουγεννιάτικη φωτογραφία

Ευτυχώς τόσο η πρωτεύουσα, όσο και όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας κάθε τέτοιες μέρες προσφέρουν πολλές δυνατότητες στα παιδιά να διασκεδάσουν, να συναντήσουν άλλα παιδιά και, κυρίως, να φωτογραφηθούν στην αγκαλιά του Άγιου Βασίλη. Οι παιδικές μας φωτογραφίες πάνω στα γέρικα πόδια ενός “Άγιου Βασίλη” είναι πολύτιμες για εμάς ακόμη και σήμερα. Μην τις στερήσετε από τα παιδιά σας.

7. Πηγαίνετε σε μια παιδική παράσταση

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να έρθουν Χριστούγεννα για να πάμε με το παιδί μας σε μια θεατρική παιδική παράσταση ή σε μια οποιαδήποτε παιδική εκδήλωση. Ας το παραδεχτούμε όμως, οι 24 ώρες της ημέρας είναι πολύ λίγες για να τα προλάβουμε όλα, όταν μάλιστα εργαζόμαστε παράλληλα. Οι γιορτές των Χριστουγέννων, ημέρες ούτως ή άλλως αφιερωμένες στα παιδιά, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνουμε ως οικογένεια πράγματα τα οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Τι περιμένετε λοιπόν; Πάρτε το παιδί σας από το χέρι και… έξω!

8. Πείτε τα κάλαντα

Σας ακούγεται υπερβολικά παραδοσιακό; Κι όμως, τα κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων είναι μέρος της παράδοσης και μια από τις πιο χαρούμενες γιορτινές εμπειρίες. Βοηθήστε το παιδί σας να τη γνωρίσει και να γίνει κοινωνός της. Και μπορεί στη σημερινή εποχή η ιδέα να αφήσετε το παιδί σας να πει τα κάλαντα σε αγνώστους είναι πλέον επικίνδυνη, ενθαρρύνετέ το να τα τραγουδήσετε μαζί στους φίλους και τους συγγενείς σας. Επίσης μπορείτε να τα ηχογραφήσετε για να τα ακούτε όλοι μαζί στο μέλλον. Εκτός από τα κάλαντα, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

9. Κάντε μια πράξη αγάπης

Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ξεδιαλέξετε τα παιχνίδια και τα ρούχα των παιδιών που δεν χρειάζεστε πλέον: παιχνίδια τα οποία έχει βαρεθεί πλέον το παιδί σας και ρούχα που δεν του πάνε πια και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρώτης τάξης χριστουγεννιάτικο δώρο για παιδιά λιγότερο τυχερά που τα έχουν ανάγκη. Κάντε το ξεσκαρτάρισμα μαζί με το παιδί σας, εξηγώντας ότι τα δικά παλιά πράγματα μπορεί να δώσουν χαρά σε αυτά τα παιδιά και συμφωνείστε μία φορά το χρόνο, τέτοια εποχή, να κάνετε το ίδιο. Με τον τρόπο αυτό θα κάνετε μια πράξη αγάπης, θα μάθετε στο παιδί σας να προσφέρει με χαρά ενώ παράλληλα θα εξοικονομείτε περισσότερο χώρο στο σπίτι σας.

10. Διαβάστε χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Καθίστε όλοι μαζί γύρω από το δέντρο και διαβάστε στα παιδιά Χριστουγεννιάτικες ιστορίες. Αυτές οι απλές, ζεστές οικογενειακές στιγμές, τροφοδοτούν την αστείρευτη φαντασία των παιδιών και δίνουν σε εσάς την ευκαιρία να ασχοληθείτε μαζί τους πολύ περισσότερο σε σχέση με την καθημερινότητα.

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Φτιάχνουμε ροζ αρωματικό θαλασσινό αλάτι για να νοστιμεύσουμε το φαγητό μας!
Φτιάχνουμε ροζ αρωματικό θαλασσινό αλάτι για να νοστιμεύσουμε το φαγητό μας!

Θα χρειαστούμε: χοντρό θαλασσινό αλάτι (την ποσότητα που θέλετε για το βαζάκι σας) λίγες σταγόνες φρέσκο...

Close