ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: η παραδοσιακή μαμαδίστικη συνταγή με σιμιγδάλι για το γλυκό των ημερών!

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: η παραδοσιακή μαμαδίστικη συνταγή με σιμιγδάλι για το γλυκό των ημερών!

Υλικά:

Ζύμη:

  • 2 φλ ελαιόλαδο
  • 4 φλ σιμιγδάλι
  • 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
  • 200 γραμμάρια τριμμένα καρύδια
  • 2 κγ κανέλα
  • 2 κγ γαρύφαλλο
  • 1/2  φλ αλεύρι
  • 2 κγ σόδα
  • 1/2 φλ ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι

Σιρόπι:

  • 1 1/2 κούπες μέλι
  • 1 ποτήρι νερό

 

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας σε μια λεκάνη ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο το λάδι σε ένα κατσαρολάκι.

Ρίχνουμε το λάδι, όχι καυτό, μέσα στην λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, μία κούπα μέλι, μισό φλιτζάνι ζάχαρη, τα δύο κουταλάκια γαρύφαλλο και τα δύο κουταλάκια κανέλα,

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα (εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε μπέικιν πάουντερ), και το προσθέτουμε στα προηγούμενα υλικά.Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.Αν δούμε ότι το μείγμα βγαίνει πολύ νερουλό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Στόχος μας είναι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μελομακάρονα, ό,τι σχήματος θέλουμε, και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά και δυναμώνουμε λίγο το φούρνο στα τελευταία 5 ‘ μέχρι να πάρουν χρώμα. 

Πριν βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Δηλαδή, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο μέλι και ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να λιώσει όλο το μέλι και αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο τα ρίχνουμε καυτά μέσα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα, γυρνώντας τα, μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι και στην συνέχεια τα βγάζουμε με μια σουρωτή κουτάλα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα τους.

Τέλος, ρίχνουμε πάνω από τα μελομακάρονα τα τριμμένα καρύδια, και αν θέλουμε και λίγη κανέλα (αφού την ανακατέψουμε με τα καρύδια).

Πηγή

 

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Χιονάτες με σαβαγιάρ και καρύδα σαν σάντουιτς
Χιονάτες με σαβαγιάρ και καρύδα σαν σάντουιτς

Υλικά: 4 πακέτα σαβαγιάρ 500 ml φυτική κρέμα γάλακτος 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη 2 βανίλιες 300 γρ μαργαρίνη...

Close