5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις

5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις

Ελληνικά και ξένα, πλούσια σε λιπαρά, με απαλή ή πιο πικάντικη γεύση, λιώνουν υπέροχα καθώς ψήνονται σε πίτες, σαγανάκια και τοστ ή γίνονται η καλύτερη συντροφιά μιας φέτας ζυμωτού ψωμιού κι ενός τσαμπιού σταφύλι…

Κασέρι Μυτιλήνης

5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις
5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις

Ένα ημίσκληρο τυρί απαλού, κίτρινου χρώματος, μαλακιάς υφής και υπέροχης γεύσης. Αν μείνει για λίγη ώρα εκτός ψυγείου, εκπέμπει ένα βουτυράτο άρωμα, σχεδόν μεθυστικό. Λιώνει ομοιόμορφα στη φωτιά και είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά κασέρια. Παρασκευάζεται σε στρογγυλά κεφαλάκια, περιβάλλεται από κρούστα παραφίνης και φυλάσσεται στο ψυγείο από 6-10°C. Δοκιμάστε το μαζί μεσταφύλια, πεπόνι ή βάλτε το στο τοστ του παιδιού σας, για να πετύχετε την κορυφαία γεύση.

Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας

5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις
5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις

Όπως μαρτυρά και το όνομα του τυριού, πρόκειται για μια μικτή παρασκευή γραβιέρας και κεφαλοτυριού, που σημαίνει ότι ως γραβιέρα είναι λίγο τσιμπημένη στο αλάτι. Ένα πραγματικά νόστιμο τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, ώριμο, κατάλληλο και για αυτούσια κατανάλωση σε σάντουιτς ή συνοδεία φρούτων, συμμετέχει επίσης και στο μαγείρεμα, όπου λιώνει ομοιόμορφα αποδίδοντας το μάξιμουμ της γεύσης του.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις
5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις

Παρασκευάζεται σε μικρά κεφαλάκια που ζυγίζουν 1-1½ κιλό. Τα παλαιότερα χρόνια το συντηρούσαν αποκλειστικά και μόνο μέσα σε ελαιόλαδο, για να προφυλάσσεται από μικροβιακές αλλοιώσεις, πράγμα που του έδινε μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση (νόμιζε κανείς ότι το είχαν φτιάξει βάζοντάς του πολλά πιπέρια). Προσομοιάζει πολύ στη γεύση της γραβιέρας, είναι εξαιρετικά αρωματικό και πιθανότατα ένα από τα καλύτερα τυριά της Ελλάδας. Εάν ταξιδέψετε στη Μυτιλήνη, υπάρχει περίπτωση να βρείτε στα χωριά -αν τα ζητήσετε- λαδοτύρια συντηρημένα στο λάδι. Προτιμήστε τα, αξίζει τον κόπο!

Γκούντα Ολλανδίας

5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις
5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις

Πολλοί έχουν κατηγορήσει το γκούντα ότι είναι ένα άνοστο τυρί. Πόσο άδικο έχουν! Οι Ολλανδοί με την πείρα που έχουν εδώ και δεκάδες χρόνια έφτιαξαν ένα τυρί κίτρινο, ημίσκληρο, συμπαγούς υφής,απαλής γεύσης και ακόμα απαλότερου αρώματος, που είναι αποδεκτό στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Ιδιαίτερα αγαπητό σε παιδιά και ηλικιωμένους, τρώγεται στην Ελλάδα κυρίως σαν τυρί του τοστ, μπαίνει στα φουσκωμένα σουφλέ που φτιάχνονται στα σπίτια, σε σαλάτες του σεφ, αλλά και στις πατάτες au gratin.

 

Έμενταλ Γαλλίας

 

5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις
5 αγαπημένα κίτρινα τυριά + 5 τρόποι να τα απολαύσεις

 

Το αυθεντικό έμενταλ είναι ένα από τα κορυφαία τυριά του κόσμου. Παρασκευάζεται σε συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, έχει ημίσκληρη υφή, απαλό βουτυράτο άρωμα και γεύση που θυμίζει φρέσκο ψωμί και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Λιώνει πολύ εύκολα κάνοντας κόρδες που δεν σπάνε εύκολα, «συμμετέχει» στα σουφλέ και στις περίτεχνες σαλάτες με τυριά, αλλά το καλύτερο είναι να το απολαύσει κανείς ως έχει, συνοδεία ψωμιού ή και φρούτων (ξερά σύκα, δαμάσκηνα, σταφύλια, αλλά και καρύδια).

Πηγή: olivemagazine.gr

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Μια φορά κι έναν καιρό..ήταν ένα παραμυθένιο cafe που λεγόταν Fairytale...
Μια φορά κι έναν καιρό..ήταν ένα παραμυθένιο cafe που λεγόταν Fairytale…

Στο μαγαζί θα βρείς γλυκά που δε θα τα βρείς πουθενά αλλού. Είναι όλα εμπνευσμένα και...

Close