Ποια είναι τα στάδια του παιδικού πυρετού και τι πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπισή τους

Ποια είναι τα στάδια του παιδικού πυρετού και τι πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπισή τους

Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν 5-15 λοιμώξεις το χρόνο. Ως επακόλουθο χαρακτηρίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από το φυσιολογικό, η οποία λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας του οργανισμού. Αποτελεί δηλαδή προειδοποιητικό σύμπτωμα για την υποκείμενη νόσο.Οι γονείς πανικοβάλλονται χωρίς λόγο αφού τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια συνηθισμένη παθολογική κατάσταση-αντίδραση, με σκοπό να εμποδίσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο σώμα του παιδιού μας. Καλό είναι να αντιμετωπίζουμε τον πυρετό ως σύμπτωμα της νόσου κι όχι ως νόσημα.

Τα στάδια του πυρετού και η αντιμετώπιση

Στο πρώτο στάδιο το παιδί καταβάλλεται από ταχυκαρδία (αύξηση της συχνότητας των καρδιακών παλμών) με έντονο αίσθημα ψύχους και μυικών συσπάσεων (ρίγος). Η προσπάθεια που καταβάλλει ο οργανισμός να αντεπεξέλθει έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής θερμότητας.

Σε αυτό το στάδιο σημαντικό είναι να μην εμποδίσουμε τον πυρετό με αντιπυρετικά (η δόση υπολογίζεται σύμφωνα με το βάρος του παιδιού)και να φροντίσουμε να ζεστάνουμε το παιδί με φυσικές μεθόδους. Δεν το κάνουμε ποτέ μπάνιο ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει διότι υπάρχει κίνδυνος πυρετικών σπασμών.

Στο δεύτερο στάδιο έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία, το δέρμα παίρνει ένα ροδαλό χρώμα και το ρίγος έχει σταματήσει. Αφού βεβαιωθούμε για την ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας, χορηγούμε αντιπυρετικά με παρακεταμόλη από <38.5 και αν κριθεί αναγκαίο πάντα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα ενημερώνουμε σχετικά τον παιδίατρο.

Ένα χλιαρό μπάνιο είναι ο καλύτερος φίλος του παιδιού μας αυτή την στιγμή. Οι κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο όταν τοποθετούνται στις μασχάλες και στους καρπούς κι όχι στο μέτωπο όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι. 

Στο τρίτο στάδιο παρουσιάζεται πτώση της θερμοκρασίας και έντονη εφίδρωση. Το παιδί μας νοιώθει ήδη καλύτερα. Φροντίζουμε να αντικαταστήσουμε τα ρούχα και εσώρουχα με στεγνά και καθαρά.

~Δεν ανησυχούμε αν το παιδί δεν θέλει να φάει προς το παρόν.

~Παρακολουθούμε την θερμοκρασία και ενημερώνουμε τον παιδίατρο.

~Κρατάμε μία μέση θερμοκρασία δωματίου.

~Ντύνουμε το παιδί με ελαφρά ρούχα και λεπτή κουβέρτα.

~Σημαντικό είναι να φροντίσουμε να ενυδατώνεται συχνά πίνοντας πολλά υγρά.

~Αν τα συμπτώματα επιμένουν πέρα των 3 ημερών για νήπια και πάνω από 24 ώρες για βρέφη μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής ασθένειας και να χρειαστεί επίσκεψη στον παιδίατρο.

~Εξανθήματα, κεφαλαλγίες, δυσκαμψία αυχένα, ατονία και πυρετικοί σπασμοί αποτελούν σοβαρά συμπτώματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από ειδικό.

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Χρήσιμες συμβουλές για να μην φεύγει η ζέστη από το σπίτι
Χρήσιμες συμβουλές για να μην φεύγει η ζέστη από το σπίτι

Το κρύο του χειμώνα φέρνει μαζί συχνά και αυξημένους λογαριασμούς και έξοδα για τη θέρμανση.Αυτό που...

Close