Οδηγίες της Πυροσβεστικής για Τζάκια, Θερμάστρες και ασφάλεια την περίοδο των Χριστουγέννων

Οδηγίες της Πυροσβεστικής για Τζάκια, Θερμάστρες και ασφάλεια την περίοδο των Χριστουγέννων

Εισερχόμενοι στην χειμερινή περίοδο, θα θέλαμε όπως γίνεται κάθε χρόνο, να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν σχετικά με την χρήση τζακιών, θερμαστρών ξύλου, πέλετ και θερμαστρών υγραερίου που και φέτος αναμένουμε να είναι ιδιαίτερη αυξημένη καθώς και των καυστήρων πετρελαίου.

Συγκεκριμένα:

Τα τζάκια και ιδιαίτερα οι θερμάστρες ξύλου, η χρήση των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται συντήρηση τακτικά από πιστοποιημένους μηχανικούς, το ίδιο πρέπει να γίνει και για τους καυστήρες πετρελαίου και υγραερίου.Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι από την διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την διαδικασία της καύσης. Το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται όταν το καύσιμο υλικό καίγεται χωρίς την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας οξυγόνου. Επειδή δεν έχει χρώμα, μυρωδιά ή γεύση είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα. Η ήπια μορφή δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο. Η εισπνοή όμως αέρα με υψηλά επίπεδα του αερίου αυτού στερεί γρήγορα το οξυγόνο από τα ζωτικά όργανα μας, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα και εάν αυτό διαρκέσει πολύ ώρα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των αισθήσεων και τον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.Για τους λόγους αυτούς οι πολίτες θα πρέπει:

Εάν χρησιμοποιούν τζάκια ή θερμάστρες ξύλου:

1.- Να αερίζουν καλά και σε καθημερινή βάση τους χώρους που λειτουργούν θερμάστρες ξύλου και τζάκια.

2.- Να κάνουν τακτική συντήρηση των καυστήρων και καθαρισμό των καπνοδόχων από την αιθάλη

3.- Να γίνεται σωστή τοποθέτηση των καπναγωγών (μπουριά) και έλεγχος για την ύπαρξη τυχόν οπών και σπασιμάτων.

4.- Να μην ανάβουν τα ξύλα στο τζάκι με εύφλεκτα υγρά.

5.- Να τοποθετούνται στους καπνοδόχους φλογοπαγίδες και να μην έρχονται σε επαφή με δένδρα.

6.- Να τοποθετούν άφλεκτη προστατευτική διάταξη μπροστά από την εστία του τζακιού (πλέγμα).

7.- Να μην τοποθετούμε εύφλεκτα υλικά κοντά στις θερμάστρες ξύλου.

8.- Να μην πετούν στους κάδους τις στάχτες υπολείμματα της καύσης.

Εάν χρησιμοποιούν θερμάστρες πετρελαίου:

1) Να μην τροφοδοτούν αυτές με πετρέλαιο όταν καίνε.

2) Πάντοτε να είναι προσεκτικοί όταν τις ανάβουν και να μην απομακρύνονται με την πρώτη ένδειξη ότι άναψαν.

3) Εάν πέσει πολύ πετρέλαιο να το βγάζουν με προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην βάζουν φωτιά.

4) Εάν δουν υπερβολική φλόγα να κλείσουν αμέσως τους διακόπτες ροής.

5) Πρέπει όλοι να έχουν στο σπίτι τους τουλάχιστον ένα(1) πυροσβεστήρα.

6) Ποτέ να μην ρίχνουμε νερό στην θερμάστρα πετρελαίου.

Εάν χρησιμοποιούν σόμπες υγραερίου:

1.- Θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες του κατασκευαστή, που αφορούν στη χρήση και τη συντήρηση (π.χ. ασφαλής αλλαγή φιάλης, ύπαρξη τσακισμάτων ελαστικού σωλήνα τροφοδοσίας υγραερίου κ.α.)

2.- Μη μεταφέρετε τη σόμπα από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.

3.- Μη την τοποθετείται κοντά σε αναφλέξιμα αντικείμενα (ρούχα ,έπιπλα, κουρτίνες κτλ).Η συνεχής έκθεση στην εκπομπή θερμότητας θα προκαλέσει αυτανάφλεξη των υλικών αυτών

4.- Μην απλώνετε πάνω στις θερμάστρες ρούχα για στέγνωμα.Γενικά, όταν απουσιάζετε από το σπίτι ή κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου όλες οι πηγές θερμότητας (τζάκι ,θερμάστρες κ.τ.λ .) δε θα πρέπει να παραμένουν αναμμένα.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο όμορφες και αγαπημένες γιορτές των Ελλήνων. Η από παράδοση διακόσμηση των σπιτιών πριν και κατά την εορταστική περίοδο συμβάλλει στην δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να κυριαρχεί.Είναι αλήθεια όμως ότι οι πολλές ηλεκτρικές συνδέσεις που υπάρχουν στα σπίτια αποτελούν κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας και τα μικρά διακοσμητικά παιχνίδια κίνδυνο κατάποσης από μικρά παιδιά, εάν δεν ληφθούν κατάλληλες προφυλάξεις όπως :

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ

1) Όταν αγοράζετε Χριστουγεννιάτικο δέντρο, προσέξτε να γράφει πως είναι ανθεκτικό στην φωτιά και να πληροί όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές. Εάν επιλέξετε αληθινό διαλέξτε ένα που να είναι φρέσκο, ώστε να διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να πιάσει φωτιά. Για τον ίδιο λόγο διατηρήστε το νωπό προσθέτοντας νερό στην βάση του.

2)Τοποθετήστε το μακριά από το τζάκι και τις συσκευές θέρμανσης σε σημείο που να μην εμποδίζει την έξοδο από το σπίτι σε περίπτωση κινδύνου.

3) Τοποθετήστε το δέντρο σε μια γωνία του σπιτιού, ώστε να είναι πανταχόθεν ελεύθερο εάν έχετε μικρό παιδί. Έτσι ελαχιστοποιείται την πιθανότητα να αναποδογυρίσει το δέντρο.

4)Για τον ίδιο λόγο φροντίστε το δέντρο να είναι πολύ καλά στερεωμένο. Ο Κίνδυνος αναποδογυρίσματος υπάρχει και από την ύπαρξη κατοικίδιου. Ειδικά οι γάτες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΦΩΤΑ

1) Ελέγχετε πάντα τα φωτάκια των χριστουγεννιάτικων δέντρων πριν τα τοποθετήσετε, έστω και εάν τα έχετε μόλις αγοράσει. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χαλαρές ενώσεις, γυμνά εκτεθειμένα καλώδια και χαλασμένες πρίζες. Ο Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος με την ταχεία και επιφανειακή εξάπλωση πυρκαγιάς λόγω της συνθετικής κυρίως φύσης των υλικών είναι πολύ μεγάλος.

2) Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει εκτεθειμένη ηλεκτρική εγκατάσταση.

3) Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρικά φωτάκια σε μεταλλικά δέντρα. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.4) Σε διάφορα φωτιστικά μην αντικαθιστάτε κυρίως τις εσωτερικές λάμπες με άλλες μεγαλύτερης ισχύος. Η παραγόμενη θερμότητα θα προκαλέσει αυταναύλεξη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αποσυνδέστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια όταν απουσιάζετε, από το σπίτι ή κοιμάστε για τι δεν θα γίνει άμεσα αντιληπτή η εκδήλωση τυχόν πυρκαγιάς.

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ

1) Σε σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά, τοποθετήστε τα στολίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια ή είναι αιχμηρά, στο πάνω μέρος του δέντρου σε σημεία που δεν τα φτάνουν ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο κατάποσης ή τραυματισμού.

2) Μην χρησιμοποιείτε στολίδια που μοιάζουν με καραμέλες ή γλυκά, γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από τα πραγματικά.

3) Προσοχή ιδιαίτερη στα αναμμένα κεριά.

Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και φέτος, ώστε οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να κυλήσουν όμορφα ήρεμα και ευχάριστα για όλους.Σε κάθε περίπτωση και σε περίπτωση εκδήλωσης Πυρκαγιάς καλούμε τηλεφωνικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Νηστίσιμες Σοκολατομπουκίτσες με γεύση Καρύδας και άλλα 3 υλικά!
Νηστίσιμες Σοκολατομπουκίτσες με γεύση Καρύδας και άλλα 3 υλικά!

Υλικά: 280 γρ. κουβερτούρα, τουλάχιστον 70% περιεκτικότητας σε κακάο 1 φλιτζ. γάλα καρύδας 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας...

Close