«Το παιδί μου τρώει τα νύχια του… »: Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;

«Το παιδί μου τρώει τα νύχια του… »: Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;

Μια άσχημη συνήθεια που συναντάμε αρκετές φορές σε παιδιά μικρής ηλικίας, αλλά κυρίως στη σχολική, είναι η ονυχοφαγία. Ένα συχνό ερώτημα που κάνουν οι γονείς είναι πώς να αντιδράσουν και πώς να το κάνουν να σταματήσει να τρώει τα νύχια του. Είναι απλώς μια συνήθεια ή σημαίνει κάτι παραπάνω που χρειάζεται βοήθεια;Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, εξηγεί ότι η ονυχοφαγία δεν είναι μια άσχημη ή κακή συνήθεια ενός παιδιού. Αντίθετα, είναι μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που αποτελεί μια έκφραση στη νευρική συμπεριφορά ή στην ανησυχία που νιώθει. Για παράδειγμα, όταν θα γράψει διαγώνισμα και επειδή δεν έχει διαβάσει αγχώνεται, περιμένει μια σημαντική απάντηση από τους φίλους του για κάτι που θέλει να κάνει και τρώει τα νύχια του από την αγωνία. Συνήθως, ξεκινάει σποραδικά σε κάποιες περιπτώσεις που θέλει απλώς να εκτονώσει την ανησυχία του, αλλά σιγά σιγά αρχίζει και γίνεται συνήθεια, δηλαδή όταν παρακολουθεί τηλεόραση ή όταν βρίσκεται σε πλήξη.Εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά που στην ηλικία των 2-3 χρόνων χρησιμοποιούσαν πιπίλα ή έβαζαν το δάχτυλο στο στόμα. Αργότερα, στη σχολική ηλικία που δεν είναι αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά, κάνουν μια αντικατάσταση του πιπιλίσματος με το δάγκωμα των νυχιών.

Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του παιδιού και το οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά;

• Το παιδί νιώθει ανασφάλεια, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια ουσιαστική και πραγματική αιτία, αλλά από τη φύση του έχει ένα μόνιμο, γενικευμένο άγχος.

• Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί το άγχος των γονέων να μεταβιβάζεται στο παιδί και αυτό να μιμείται αυτή την αγχώδη συμπεριφορά.

• Μπορεί να αισθάνεται άγχος για κάτι που θα γίνει π.χ. ένα διαγώνισμα, έχει ενοχές για κάτι, περνάει η ώρα και δεν έχει διαβάσει, αλλά ούτε έχει όρεξη να διαβάσει.

• Ένα παιδί μπορεί να τρώει τα νύχια του λόγω της εσωστρεφείας που έχει, δεν εκφράζει τις ανησυχίες του και εκφράζεται με αυτή τη συμπεριφορά.

Όλες τις παραπάνω περιπτώσεις μπορεί η οικογένεια να τις ενισχύσει όταν:

• Δεν υπάρχει ηρεμία και οικογενειακή γαλήνη για να νιώσει ασφάλεια το παιδί.

• Έτσι, όταν για παράδειγμα γίνονται έντονοι καβγάδες και φασαρίες, τότε καταφεύγει στο δάγκωμα των νυχιών.

• Όταν οι γονείς είναι απαιτητικοί από το παιδί, π.χ. επειδή δεν πήρε 10 και πήρε 9 στο διαγώνισμα.

• Είναι πολύ κριτικοί απέναντι στο παιδί, π.χ. «Τίποτα δεν μπορείς να κάνεις», «Είσαι επιπόλαιος».

• Όταν οι γονείς είναι πολύ αυστηροί και πειθαρχικοί απέναντι στο παιδί και εφαρμόζουν αδικαιολόγητα μεγάλες ποινές, π.χ. «Δεν θα ξαναδείς τηλεόραση για μια εβδομάδα».Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες γιατί μπορεί να γίνεται, άλλα λένε οι ψυχαναλυτές, άλλα λένε οι συμπεριφοριστές. Το σίγουρο είναι ότι το παιδί νιώθει μια προσωρινή ανακούφιση. Ξεφεύγει από την πραγματικότητα και γι αυτό από μία περιστασιακή κίνηση γίνεται πια συνήθεια και το επαναλαμβάνει συνεχώς.Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;Καλό είναι οι γονείς αρχικά να αναλάβουν το ρόλο του παρατηρητή και να προσπαθήσουν να αποκωδικοποιήσουν τις περιπτώσεις που το παιδί τρώει τα νύχια του.

Τη στιγμή που εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά καλό είναι να μην το μαλώσουμε, ούτε να το βάλουμε τιμωρία. Στα μικρότερα παιδιά 2-3 χρόνων τα «μη» δεν έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

• Του αποσπάμε την προσοχή και του δίνουμε να απασχολήσει με κάτι τα χέρια του. Του δείχνουμε το αγαπημένο του αυτοκινητάκι ή ζωγραφίζουμε μαζί του.

• Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούμε να αντικαταστήσουμε αυτή την ανάγκη με το μάσημα της τσίχλας.

• Μπορούμε επίσης να του τραβήξουμε το χέρι από το στόμα ήρεμα, χωρίς να του πούμε: «Μην τρως τα νύχια σου, δεν κάνει».

• Σε μεγαλύτερες ηλικίες επιβραβεύουμε το παιδί, όταν σε περιπτώσεις που κανονικά θα έτρωγε τα νύχια του, δεν το κάνει.

• Του ενισχύουμε την προσπάθεια για να αποβάλλει αυτή τη συμπεριφορά και την αυτοπεποίθησή του.

• Όταν αυτό το παιδί όμως φτάσει στο σημείο να τρώει τα νύχια του πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, τότε γίνεται και επώδυνη αυτή η διαδικασία.

• Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα ψυχαναγκαστικό σύμπτωμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί από έναν ειδικό για τα βαθύτερα αίτια.

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Ξεχωριστά χτενίσματα για τη μαμά και τη νονά!
Ξεχωριστά χτενίσματα για τη μαμά και τη νονά!

Είναι μόνιμο άγχος για όσες από εσάς προετοιμάζετε τη βάπτιση του μικρού σας, είτε ως μαμά...

Close