Φοβάσαι τον τοκετό; Δεν είσαι η μόνη!

Φοβάσαι τον τοκετό; Δεν είσαι η μόνη!

Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον τοκετό, κυρίως την πρώτη φορά.Το άγχος είναι λογικό να αυξάνεται όσο η ημερομηνία του τοκετού πλησιάζει και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. «Πώς θα καταλάβω ότι ήρθε η ώρα να γεννήσω;» «πόσο μεγάλο θα είναι το μωρό μου;» «πόση ώρα θα κρατήσει ο τοκετός/πόση ώρα θα πονάω;» «πώς θα συμπεριφέρομαι κατά τη διάρκεια του τοκετού;».

Το πρώτο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι πως είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάσαι και πως δεν είσαι η μόνη που νιώθει έτσι.Αυτά τα ερωτήματα μπορεί να είναι η αιτία του άγχους, ενώ σε μερικές γυναίκες μπορεί να φτάσει στα όρια του φόβου. Ο φόβος αποτελεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα που προκαλείται από από την αίσθηση ότι η γέννα μπορεί να προβεί επικίνδυνη ή να προκαλέσει αφόρητο πόνο.

Πολλές φορές ο φόβος μπορεί να καταλάβει τις σκέψεις και τα όνειρα της εγκυμονούσας, εμποδίζοντάς την από το να χαρεί την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της. Σε ακραίες περιπτώσεις, το άγχος αυτό αγγίζει τα όρια της «τοκοφοβίας» όπως ονομάζουν οι ψυχολόγοι τον υπερβολικό φόβο ενόψει του τοκετού.Αν και ο όρος είναι σχετικά καινούριος, η έννοια του φόβου αυτού θεωρείται ότι υπάρχει όσο υπάρχει το ανθρώπινο γένος.

Τι είναι αυτό που φοβάσαι;

-Η ανασφάλεια για το αν θα πάνε όλα καλά, η οποία εντείνεται από τις διάφορες ιστορίες τρόμου που είναι πολύ πιθανό να ακούσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-Δεν γνωρίζεις τι θα συμβεί και αν υπάρξει κάποια επιπλοκή

-Δεν γνωρίζεις αν θα είναι καλά το μωρό

-Φοβάσαι μήπως πονέσεις περισσότερο απ’ όσο αντέχεις

Τι να κάνεις αν έχεις άγχος:

-Παρακολούθησε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Μπορούν να σε βοηθήσουν να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη και σίγουρη. Επίσης μπορεί να κάνεις καινούριες φίλες που είναι ακριβώς στην ίδια κατάσταση με εσένα.

-Μίλησε γι’ αυτό. Η υποστήριξη από το γυναικολόγο, τη μαία, το σύντροφο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου σύμμαχος.

-Σκέψου θετικά!Ο γυναικείος οργανισμός είναι φτιαγμένος για να μπορεί να ανταπεξέρχεται σ’ αυτή την δύσκολη διαδικασία.Κάθε δευτερόλεπτο γεννιούνται σε κάποιο σημείο του πλανήτη 5 μωρά!Εκατομμύρια γυναίκες τα κατάφεραν πριν από εσένα. Πολλές από αυτές ήταν πιο φοβισμένες ή πονούσαν περισσότερο.

-Ενημερώσου! Η μέση διάρκεια του τοκετού είναι 12 με 14 ώρες, που σημαίνει ότι όσο κι αν πονάει, κάποια στιγμή θα περάσει.Ο πόνος που θα νιώσεις είναι φυσιολογικός, γνώριμος και αναμενόμενος και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα ή το μωρό σας.

-Θυμήσου! Αν ο τοκετός είναι τόσο τραυματική εμπειρία, πώς μπορούν τόσο πολλές γυναίκες να επιλέγουν να την ξαναζήσουν;

Πηγή: netmums.com – Μετάφραση: babyradio. gr

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Μανούλες ακούστε: υπολογίστηκε πόσος θα έπρεπε να είναι ο μισθός της μαμάς!
Μανούλες ακούστε: υπολογίστηκε πόσος θα έπρεπε να είναι ο μισθός της μαμάς!

Η ιστοσελίδα Independent δημοσίευσε μία έρευνα κατά την οποία αναλύει τις δουλειές που κάνει η μαμά...

Close