Πρακτικές συμβουλές για να διδάξετε οδική ασφάλεια στα παιδιά!

Πρακτικές συμβουλές για να διδάξετε οδική ασφάλεια στα παιδιά!

Όπως τονίζει η ΕΛΠΑ, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Εurostat: Κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται περισσότερα από 1.800 ατυχήματα μέσα και έξω από τα σχολεία, με θύματα μικρούς μαθητές. Περισσότερα από 75 παιδιά (0-14 ετών) αφήνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους της χώρας μας. Με την ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών για την πρόληψη των τροχαίων, τα ατυχήματα μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο, τονίζει η ΕΛΠΑ η οποία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καλεί τους γονείς, τους νηπιαγωγούς, τους δάσκαλους, τους καθηγητές και τους οδηγούς να αναλάβουν και να υιοθετήσουν όλες εκείνες τις επιμέρους πρωτοβουλίες και μέτρα, που στοχεύουν στον περιορισμό των κάθε είδους ατυχημάτων.

Τα παιδιά μπορούν να κινούνται μόνα τους με ασφάλεια μετά την ηλικία των 5-6 ετών. Δείτε μερικές συμβουλές ώστε να εμφυσήσετε στα παιδιά σας από μικρά την οδική ασφάλεια:

Οποτε βγαίνετε μαζί με το παιδί σας στο δρόμο, πείτε του τι πρόκειται να κάνετε και γιατί. Εξηγείστε στο παιδί τα βασικά σημεία για να διασχίσετε μια διασταύρωση:

α) Να σκέπτεται (-Βρες ένα ασφαλές σημείο να σταθείς)

β) Να σταματά σε σημείο που θα είναι ορατός από τους διερχόμενους οδηγούς

γ) Να επιλέγει (-Απόφυγε να περάσεις μεταξύ σταματημένων αυτοκινήτων)

δ) Να περιμένει (-Μέχρι να είναι σίγουρο ότι θα περάσει με ασφάλεια)

ε) Να ξεκινά το σωστό χρόνο (-Όταν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος)

στ) Να περνά γρήγορα απέναντι (-Χωρίς να σταματά, να έχει το νου του την ώρα που διασχίζει τονδρόμο μόνο σε αυτό).

Κάντε του πρακτική σε ήσυχους δρόμους κοντά στο σπίτι. Πρώτα δείξτε του τι να κάνει. Μετά, αφήστε το να σας οδηγήσει εκείνο να περάσετε απέναντι. Αργότερα αφήστε το να έλθει σε εσάς προσεκτικά, όταν το περιμένετε εσείς στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Επιλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή σχολείο-σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί σας και εξηγείστε του γιατί. Όπου υπάρχει κοντινή διασταύρωση με σηματοδότη χρησιμοποιείστε τη.

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Το πιστεύετε; Ο τρόπος που διακοσμείτε το Σπίτι σας εξαρτάται από το Ζώδιό σας!
Το πιστεύετε; Ο τρόπος που διακοσμείτε το Σπίτι σας εξαρτάται από το Ζώδιό σας!

Κι όμως, τα ζώδια μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το γούστο σας στη διακόσμηση! Δείτε λοιπόν τι...

Close