Υιοθεσία στην Ελλάδα: πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτήν;

Υιοθεσία στην Ελλάδα: πόσα γνωρίζουμε γι’ αυτήν;

Ποιος μπορεί να υιοθετήσει;

Οι θετοί γονείς, μπορεί να είναι παντρεμένοι ή ανύπαντροι, άτεκνοι ή ήδη γονείς.  Μία τυχούσα αναπηρία ή δυσλειτουργία, δεν σας αποκλείει αυτομάτως από την υιοθεσία ενός παιδιού.  Οι κοινωνικές υπηρεσίες θέλουν κατ’ αρχήν να διασφαλίσουν ότι μπορείτε να φροντίσετε το παιδί και να συμπορευτείτε μαζί του στη ζωή.  Ένα διαζύγιο ή ένα ιστορικό προσωπικής ή συζυγικής συμβουλευτικής, δεν σας αποκλείει αυτομάτως από τη διαδικασία της υιοθεσίας αν και κάποιες φορές έχει λειτουργήσει αρνητικά στο να προχωρήσει η αίτηση υιοθεσίας.  Επίσης δεν χρειάζεται να έχετε ιδιόκτητο σπίτι, ή υψηλά εισοδήματα για να δώσετε στο παιδί αυτά που πραγματικά χρειάζεται: δηλαδή, μονιμότητα, σταθερότητα, εφ’ όρου ζωής δέσμευση και τη δυνατότητα να γίνει ισότιμο μέλος της οικογένειας.

Δεν μπορούν να υιοθετήσουν:  * οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα, το οποίο να απειλεί άμεσα την επιβίωση και τη ζωή τους (διάφορες μορφές καρκίνου, σοβαρά χρόνια νοσήματα, βαριές ψυχικές ασθένειες )

 

Υιοθεσία μέσω κρατικών ιδρυμάτων:

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα ιδρύματα  από τα οποία μπορεί κάποιος να υιοθετήσει  ή να φιλοξενήσει στο σπίτι του για κάποιο χρονικό διάστημα ένα παιδί, με την διαδικασία της αναδοχής . Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την υιοθεσία ενός υγιούς παιδιού από κρατικό ίδρυμα είναι τα 5 χρόνια.

– Το Κέντρο Βρεφών « Η ΜΗΤΕΡΑ» (Λεωφόρος Δημοκρατίας 65, Ίλιον, Αθήνα, τηλ. 2132015700) Οι αιτήσεις που υποβάλλονται ετησίως ξεπερνούν τις 150-200, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν  συνήθως  4 με 6 χρόνια, έως ότου  ολοκληρωθεί η διαδικασία της υιοθεσίας.

– Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης  «ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ » (28ης Οκτωβρίου 99, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310940057) Σήμερα από τον Αγιο Στυλιανό γίνονται υιοθεσίες, ενώ αρκετά παιδιά δίνονται σε οικογένειες για φιλοξενία, μέσω της διαδικασίας της αναδοχής. Υιοθεσίες πραγματοποιούνται ύστερα από έγγραφες αιτήσεις των υποψηφίων θετών γονέων, προς το Αδελφάτο, οι οποίες εγκρίνονται όταν συγκεντρωθούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ηθική και οικονομική κατάσταση των αιτούντων.

– Παιδόπολη «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» (Θουκυδίδου 82, Άλιμος, Αττική, τηλ. 210 981167)

– Το ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού (πρώην ΠΙΚΠΑ) (Τέρμα Ιπποκράτους, Πεντέλη, τηλ. 2132059800) Το αναρρωτήριο Πεντέλης  φιλοξενεί βρέφη και παιδιά μέχρι 6 ετών, τα οποία δεν διαθέτουν οικογενειακό περιβάλλον, έχουν κακοποιηθεί  με διάφορους τρόπους και είναι εγκαταλελειμμένα, παραμελημένα ή η οικογένεια τους αντιμετωπίζει πολλά και διάφορα προβλήματα.

 

Ιδιωτική υιοθεσία:

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης και από τις ελάχιστες σε όλο τον κόσμο που επιτρέπει την ιδιωτική υιοθεσία. Και όταν λέμε ιδιωτική εννοούμε την διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ένα παιδί μπορεί να βρεθεί σε θετή οικογένεια, με τη σύμφωνη γνώμη των φυσικών γονιών και χωρίς να υπάρχει πουθενά – στο στάδιο αυτό – η παρουσία του κράτους.Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε απευθείας μεταξύ των θετών και των φυσικών γονιών είτε με την συμμετοχή « διαμεσολαβητή», ο οποίος συνήθως   αμείβεται.

Πολλά ζευγάρια επιλέγουν αυτό το δρόμο και απευθύνονται σε ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν ένα παιδί – φυσικά με το αζημίωτο-  αφού οι κρατικές υιοθεσίες είναι χρονοβόρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 400 παιδιά που υιοθετούνται κατά μέσο ορό κάθε χρόνο, τα 300  υιοθετούνται με την διαδικασία της ιδιωτικής υιοθεσίας. Από αυτά, το 90% έχει βιολογική μητέρα Βουλγαρικής καταγωγής.

Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας η πράξη αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί παράνομη μόνο εάν οι πρωταγωνιστές της δοσοληψίας συλληφθούν επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που ο «διαμεσολαβητής» παίρνει τα χρήματα για να παραδώσει το παιδί.

Στη συνέχεια οι θετοί γονείς καταθέτουν μία αίτηση στην Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας στην Περιφέρεια, όπου υπάγονται, λέγοντας ότι έχουν το παιδί στο σπίτι τους και ζητούν την υιοθεσία του. Βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, τότε ξεκινά η έρευνα για τους θετούς γονείς, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί  μέσα σε 6 μήνες. Στην περίπτωση κατά την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιληφθούν κάποιο πρόβλημα, η έρευνα  παρατείνεται για  περισσότερο χρόνο.

Εφόσον ολοκληρωθεί  η διαδικασία, η υπόθεση  πάει στο δικαστήριο  προκειμένου να επισημοποιηθεί η πράξη υιοθεσίας. Στο δικαστήριο πρέπει να παραβρεθούν και οι φυσικοί και οι θετοί γονείς ή εκπρόσωποι τους.

Σύμφωνα πάντως με τους  αρμόδιους παράγοντες  της κοινωνικής μέριμνας,  η διαδικασία αυτή εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, αφού για να προχωρήσει η υιοθεσία ενός παιδιού δεν έχει προηγηθεί ανάλογη έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε ότι αφορά τους θετούς γονείς. Για να γίνει κατανοητό, στις κρατικές υιοθεσίες πρώτα γίνεται η έρευνα για το εάν ο ενδιαφερόμενος πληροί τα κριτήρια και είναι ικανός να υιοθετήσει παιδί, ενώ στην ιδιωτική υιοθεσία οι θετοί γονείς επιλέγουν τα παιδιά τους και ύστερα γίνεται έρευνα από την Πρόνοια.

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Όταν οι ειδικοί μιλάνε: Ταχύτητα Επεξεργασίας και Μαθησιακές Δυσκολίες
Όταν οι ειδικοί μιλάνε: Ταχύτητα Επεξεργασίας και Μαθησιακές Δυσκολίες

Οι περισσότεροι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην ταχύτητα επεξεργασίας. Είναι σαν ο εγκέφαλος να...

Close