Στη Λάρισα studio παραγωγής ηχογραφημένων βιβλίων για άτομα με αναπηρία όρασης

Στη Λάρισα studio παραγωγής ηχογραφημένων βιβλίων για άτομα με αναπηρία όρασης

Για τους περισσότερους το να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να μελετήσουν ένα επιστημονικό σύγγραμμα- ιδιαίτερα αν πρόκειται για φοιτητές- είναι αυτονόητο.Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία όρασης, όπως είναι ο νέος όρος για τους τυφλούς.

Τα βιβλία σε σύστημα ανάγνωσης Μπρέηλ, με την αφή ή ακόμη και τα ηχογραφημένα βιβλία σε μορφή cd , usb ή ακόμη και σε κασέτες είναι πολύ περιορισμένα. Ειδικά σε ότι αφορά τα επιστημονικά συγγράμματα σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στην Ελλάδα 3 φορείς παράγουν ηχογραφημένους τίτλους. Και τα 3 στούντιο βρίσκονται στην Αθήνα.

Για πρώτη φορά δημιουργείται στούντιο σε περιφερειακή πόλη. Το 4ο στούντιο, λοιπόν, πανελλαδικά είναι έτοιμο και βρίσκεται στη Λάρισα. Και είναι επίσης η πρώτη φορά που οικονομικά στηρίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση.Το ζήτησε ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων από τον Δήμο Λαρισαίων και η δημοτική αρχή ανταποκρίθηκε.Με δικά του χρήματα (17.000 ευρώ) ο Δήμος αγόρασε τον εξειδικευμένο εξοπλισμό ηχογράφησης και ψηφιοποίησης από τις ΗΠΑ, «έστησε» το στούντιο ( στα γραφεία του συλλόγου) και ήδη προκήρυξε 2 θέσεις επαγγελματιών αναγνωστών.

Τεχνικά το εγχείρημα στηρίζουν οι ηχολήπτες του δημοτικού ραδιοφώνου.Το στούντιο θα αρχίσει άμεσα να παράγει τίτλους για την ψυχαγωγία αλλά κυρίως για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία όρασης.Ο Ράλλης Τσιουλάκης, πρ. του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων, που με δική του πρωτοβουλία έγινε το στούντιο, δήλωσε στην ΕΡΤ ιδιαίτερα συγκινημένος και ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή:

«Είναι η πρώτη φορά που δεν αισθάνομαι ξένος στην πόλη μου. Είναι τόσο σημαντικό αυτό που έγινε. Ήταν πολύ μεγάλο το κενό. Για να καταλάβετε,όταν εγώ έκανα το διδακτορικό μου μου διάβαζαν τόμους ολόκληρους οι οικείοι μου. Διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη για όλους. Λένε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιστημονικά συγγράμματα για ατομα με αναπηρίες στα πανεπιστήμια ,επειδή δεν υπάρχουν τέτοιοι φοιτητές. Μα πώς να υπάρξουν φοιτητές, όταν δεν θα μπορούν ούτε να μελετήσουν;»

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το στούντιο παραγωγής βιβλίων για άτομα με αναπηρία όρασης θα παράξει συγγράμματα συγκεκριμένων σχολών του πανεπιστημίου, ώστε σύντομα να υπάρξουν και φοιτητές με προβλήματα όρασης στα τμήματα αυτά.Αναφερόμενος στη δημιουργία του στούντιο στη Λάρισα, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης είπε: «Μας εξέπληξε αρχικά η πρόταση του πανθεσσαλικού συλλόγου. Δεν είχαμε ακούσει για κάτι τέτοιο. Αμέσως, το θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε. Το ποσό δεν ήταν απαγορευτικό και ο σκοπός ήταν σπουδαίος». 

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Αφράτα και νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας, πανεύκολα και σε χρόνο ρεκόρ!
Αφράτα και νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας, πανεύκολα και σε χρόνο ρεκόρ!

ΥΛΙΚΑ: 2 ποτήρια νερό 1 φλ. του τσαγιού ζάχαρη 1 φλ. του τσαγιού λάδι περίπου ένα...

Close