Ιδέες (και παθήματα) για το κολατσιό: συμβουλές από μια μητέρα

Ιδέες (και παθήματα) για το κολατσιό: συμβουλές από μια μητέρα

«Σας το είπα; Ο «μεγάλος» μου είναι πια «ΜΕΓΑΛΟΣ». Πήγε νηπιαγωγείο φέτος!Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου είναι τετράωρο: τα παιδιά μπαίνουν στο σχολείο 8.15 και βγαίνουν στις 12.15.Δε θα σχολιάσω κατά πόσο αυτό βολεύει μια εργαζόμενη μάνα και ποιά εποχή σχεδιάστηκαν κάτι τέτοια προγράμματα, αλλά θα προχωρήσω στα όσα μάθαμε αυτό το μήνα, αρχίζοντας από εκείνο που διαφοροποιεί το νηπιαγωγείο από τον παιδικό σταθμό: τα παιδιά παίρνουν μαζί τους κολατσιό από το σπίτι.

Λάθη ένα και δύο: Μη δώσετε στο παιδί γιαούρτι σε τάπερ και οτιδήποτε περιέχει νουτέλα!

Το αποτέλεσμα θα είναι μια πολύ λερωμένη τσάντα, μια στοίβα ρούχα για πλύσιμο και μια ιδιαίτερα δυσαρεστημένη δασκάλα που θα εξηγεί στη μαμά (δηλαδή εμένα) ότι αν θέλω ντε και σώνει το παιδί να φάει γιαούρτι, ας του βάλω τουλάχιστον ένα σφραγισμένο στο κεσεδάκι του.Επειδή όμως εμείς είμαστε της υγιεινής διατροφής, έτοιμα γιαουρτάκια δεν παίζουν (ξέρετε αυτά με τα μπιρμπιλάκια) και αν έβαζα του παιδιού σφραγισμένο γιαούρτι να το ανακατέψει μόνος του με μέλι το σούφρωμα της δασκάλας θα ήταν ακόμη χειρότερο!

Όσο για την κρέπα σοκολάτα, ήταν ένα εορταστικό λάθος που δε θα επαναληφθεί. Στο εξής θα περιοριζόμαστε στα υγιεινά μας και, αν υπάρξει λόγος να το ρίξουμε λιγάκι έξω, η σοκολάτα θα είναι σε στερεά μορφή, μέσα σε κουλουράκια ή κέικ.

Τι παίζει λοιπόν για το κολατσιό του παιδιού;

Παίζει όμορφο κουτάκι που το έχει διαλέξει ο ίδιος για να του αρέσει, δίπατο για να χωρά φαγητό και φρούτο. Μαζί και μπουκαλάκι με νερό. Ορίστε μια λίστα με το τι δοκιμάσαμε το μήνα που μας πέρασε:

-Σάντουιτς ψωμί-τυρί (Τα σάντουιτς μας είναι χωρίς ζαμπόν γιατί δεν εμπιστεύομαι τα αλλαντικά έτσι κι αλλιώς. Όταν πρόκειται να μείνουν εκτός ψυγείου 2-3 ώρες με 30 βαθμούς, τα εμπιστεύομαι ακόμη λιγότερο.)

-Σάντουιτς με ταχινόμελο (αν την αφήσεις ακάλυπτη, η φέτα κολλά στα τοιχώματα του κουτιού).

-Σάντουιτς ταχινόμελο με μαύρο ψωμί και για επιδόρπιο σουβλάκι μήλο-σταφύλι. Οι μυτερές άκρες από το καλαμάκι είναι κομμένες για ευνόητους λόγους.

-Φέτα ψωμί με λιωμένο τυρί από πάνω (την αφήνεις να κρυώσει λιγάκι και μετά τη βάζεις στο κουτί, είτε ολόκληρη, είτε -όταν θέλουμε να χαϊδευτούμε- κομμένη σε μπουκίτσες).

-Αραβική πίτα με λιωμένο τυρί (Μισή πίτα γιατί είναι τεράστια. Την τυλίγεις ρολό για να είναι βολική για τα μικρά χεράκια).

-Τυρόπιτα με φύλλο

-Τυρόπιτα αβράκωτη

-Μπροκολοπιτάκια της Εύης (Φοβερή συνταγή από εδώ. Εμείς την έχουμε μεταλλάξει λιγάκι, αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο: οι μικροί τα τρώνε δέκα-δέκα.)

-Κολοκυθόπιτα της Έλσας

-Τυροπιτάκια (αυτά τα τελευταία είναι φιλοδοξία, δεν έχω φτιάξει καθόλου φέτος. Ανήκουν σε παλιότερες εποχές, όταν είχα λιγάκι χρόνο. Ίσως αν έρθει η γιαγιά κατά τα χριστούγεννα…)

 

Και σε δύο περιπτώσεις μαμαδικής τεμπελιάς μπήκαν στο κουτί:

-Πίτσα από τη χτεσινοβραδινή μάζωξη

-Τυρόψωμο από το φούρνο στο δρόμο για το σχολείο (η έσχατη λύση)

 

Για το φρούτο έχουμε πολλά και ωραία αυτή την εποχή:

-Μήλο κομμένο κομματάκια

-Ρόγες σταφυλιού, μία-μία, καθαρισμένες από τα κοτσανάκια τους (εδώ νομίζω πως τον κακομαθαίνω)

-Βανίλιες σε φέτες (χωρίς τη φλούδα)

-Αχλάδι κομμένο κομματάκια

-Ακτινίδιο

-Ποικιλία με δύο ή τρία από τα παραπάνω.

Όλα τα φρούτα τα τσιμπάμε και τα τρώμε με το αγαπημένο μας εργαλείο, ένα πλαστικό σπαθάκι από μπουφέ πάρτι, ενώ όταν η μαμά έχει κέφι και χρόνο, τα φρούτα περνιούνται σε καλαμάκι και φτιάχνουν ένα χρωματιστό φρουτοσουβλάκι.

Αντίθετα, στις δύο περιπτώσεις που η μαμά δεν προλάβαινε ούτε με σφαίρες, στην τσάντα μπήκε έτοιμος χυμός του κουτιού (απαραίτητος, γιατί τ’ αλμυρά φέρνουν δίψα).

Α, κι ένα λάθος ακόμη: μη βάλετε στο κουτί κουτάλι του σπιτιού, αλλά πλαστικό. Εμείς το δικό μας το ψάχνουμε ακόμα…»

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Μανούλες ακούστε: υπολογίστηκε πόσος θα έπρεπε να είναι ο μισθός της μαμάς!
Μανούλες ακούστε: υπολογίστηκε πόσος θα έπρεπε να είναι ο μισθός της μαμάς!

Η ιστοσελίδα Independent δημοσίευσε μία έρευνα κατά την οποία αναλύει τις δουλειές που κάνει η μαμά...

Close