Αφράτη και σούπερ αρωματική κοτόπιτα με μπεσαμέλ, λαχανικά και τυριά

Αφράτη και σούπερ αρωματική κοτόπιτα με μπεσαμέλ, λαχανικά και τυριά

Υλικά:

(για ένα ταψάκι διαστάσεων 25 Χ 35εκ.)

  • 4 φύλλα σπιτικά ή έτοιμο χωριάτικο φύλλο του εμπορίου
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • λίγο σουσάμι (προαιρετικά)

 

Για τη γέμιση:

  • 500γρ. ψαχνό από οποιοδήποτε ψημένο ή βρασμένο πουλερικό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 μπαχάρια
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • ½ λίτρο γάλα
  • 2 αυγά
  • 100γρ. γραβιέρα  τριμμένη
  • 400γρ. φέτα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψικοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 καρότο σε κυβάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση:

 

Για τη μπεσαμέλ:

Λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα να γίνει ομοιογενής πάστα και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ψηθεί λίγο το αλεύρι.

Ρίχνετε τμηματικά το γάλα εκτός φωτιάς και ανακατεύετε ζωηρά να ομογενοποιηθεί το μείγμα χωρίς να κάνει κομπάκια.

Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει.

Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και ρίχνετε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας ζωηρά για να μην ψηθούν.

 

Για τη γέμιση:

Βράζετε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό μαζί μαζί με 1 φύλλο δάφνης και 2 μπαχάρια μέχρι να γίνει κατάλευκο.

Το στραγγίζετε και αφού κρυώσει λίγο το ξεκοκαλίζετε και το κόβετε σε κομματάκια. Αν έχετε ψαχνό από ψημένο πουλερικό το ψιλοκόβετε.

Στο μεταξύ βάζετε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει καλά και σοτάρετε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε.

Στο τέλος ρίχνετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και δουλεύετε όλα μαζί τα υλικά στο τηγάνι για ένα λεπτό.

Τέλος ανακατεύετε στο μίγμα της μπεσαμέλ τη γραβιέρα, τη φέτα, το μίγμα κοτόπουλου λαχανικών και τον μαϊντανό.

 

Ψήσιμο: 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε τα δύο πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα καλά με ένα πινέλο και αφήνοντάς τα να εξέχουν από το ταψί.

Απλώνετε μέσα τη γέμιση, φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν από πάνω και απλώνετε τα δύο τελευταία φύλλα τσαλακωτά πάνω από την πίτα έτσι ώστε να μην περισσεύουν από το ταψί.

Λαδώνετε καλά, βρέχετε τα φύλλα ελαφρά, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πασπαλίζετε με σουσάμι και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η επιφάνειά της.

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Σπιτικές καραμέλες για το βήχα με μέλι και μέντα!
Σπιτικές καραμέλες για το βήχα με μέλι και μέντα!

Αχρείαστες να’ ναι, αλλά ως φρόνιμα παιδιά ας είμαστε προετοιμασμένοι! Υλικά: 1)  Φλιτζάνι ζάχαρη  2) ½...

Close