Είναι φυσιολογικό στο γιο μου, προσχολικής ηλικίας, να αρέσουν τα ρούχα και τα παιχνίδια των κοριτσιών;

Είναι φυσιολογικό στο γιο μου, προσχολικής ηλικίας, να αρέσουν τα ρούχα και τα παιχνίδια των κοριτσιών;

Aπαντά η Roni Cohen Leiderman, αναπτυξιακή ψυχολόγος.

Σε αυτήν την ηλικία (2-4 ετών) το παιδί σας μαθαίνει να υποκρίνεται, και μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να πειραματίζεται με φανταστικούς ρόλους. Η επιθυμία του να παίζει με διάφορα ρούχα – είτε θέλει να μοιάσει τον μπαμπά, είτε τη μαμά, είτε έναν ποδοσφαιριστή είτε μια πριγκίπισσα – είναι απόλυτα φυσιολογική σε αυτήν την ηλικία, και το παιδί δεν περιορίζεται σε ρόλους του δικού του φύλο. (Είναι ενδιαφέρον γεγονός ότι οι γονείς ανησυχούν συχνά για τα αγόρια τους που προτιμούν τα παιχνίδια ή τα ρούχα των κοριτσιών, αλλά δεν φαίνεται να ανησυχούν όταν τα κορίτσια παίζουν με φορτηγά ή ντύνονται σαν καουμπόηδες.)

Το γεγονός ότι ο γιος σας προτιμάει να παίζει με τα «κοριτσίστικα παιχνίδια, υποδηλώνει κατά κύριο λόγο την περιέργεια του για όλα τα είδη των παιχνιδιών – και όχι τις μελλοντικές σεξουαλικές του προτιμήσεις. Όταν μεγαλώσει μπορεί να είναι ομοφυλόφιλος ή όχι, αυτό όμως δεν έχει καμία σχέση με το αν στην ηλικία των 2 ή 3 παίζει με κούκλες! Το μόνο που μπορεί να του προκαλέσει το παιχνίδι με τις κούκλες είναι μια ευγενική, πατρική και ευφάνταστη προσωπικότητα.Πάρτε τις κούκλες από τα κορίτσια, λένε οι επιστήμονες!

Για να ενθαρρύνετε την περαιτέρω φυσιολογική και υγιή φαντασία του παιδιού σας, βεβαιωθείτε ότι έχει την ευκαιρία να παίξει με μια ποικιλία παιχνιδιών και με μια ποικιλία τρόπων. Επίσης, να είστε σε εγρήγορση για τα φυλετικά στερεότυπα στα παραμύθια που μπορείτε να διαβάσετε μαζί, σε δραστηριότητες που επιλέγετε, και ακόμη και στα αυθόρμητα σχόλια που κάνετε. Για παράδειγμα, αντί να λέτε το γιο σας να «σωπάσει» όταν αυτός κλαίει, καλό θα ήταν να του μάθετε ότι το κλάμα είναι εντάξει για όλους, και όχι μόνο για τα κορίτσια. Επίσης, βεβαιωθείτε οτι  ενθαρρύνετε την ευγένεια του με τα κατοικίδια ζώα ή με τα μικρότερα αδέρφια.

Βέβαια όσο ανοιχτόμυαλη προσπαθείτε να είστε εσείς, πάντα θα υπάρχουν άτομα του συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος τα οποία δεν θα είναι. Μάθετε να υπερασπίζεστε το γιο σας για τις επιλογές του ώστε να νιώθει ασφάλεια και αγάπη.Να θυμάστε! Το σημαντικό είναι να έχετε ένα ευτυχισμένο παιδί, και όχι ένα παιδί που του επιβάλλουν να παίζει με συγκεκριμένα παιχνίδια και συγκεκριμένο τρόπο.

babyradio.gr

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
12 Πολύτιμες Συμβουλές για τη φροντίδα του Μωρού που οι Νέοι Γονείς Πρέπει να Γνωρίζουν.
12 Πολύτιμες Συμβουλές για τη φροντίδα του Μωρού που οι Νέοι Γονείς Πρέπει να Γνωρίζουν.

Μουσική για μωρά   Σήκωμα μωρού   Τάισμα μωρού   Κάντε το μωρό να χαμογελάσει  ...

Close