Πώς να βοηθήσετε τα πρωτάκια σας να ξεπεράσουν τα προβλήματα με την ανάγνωση

Πώς να βοηθήσετε τα πρωτάκια σας να ξεπεράσουν τα προβλήματα με την ανάγνωση

Ένας από τους βασικότερους στόχους της Α’ δημοτικού είναι η εκμάθηση της ανάγνωσης. Τα παιδιά ξεκινούν την πρώτη επαφή με το μηχανισμό της ανάγνωσης, μαθαίνοντας σταδιακά γράμματα, συλλαβές, δισύλλαβες λέξεις και αργότερα μικρές προτάσεις. Η δεξιότητα της ανάγνωσης εξελίσσεται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αρχικά το παιδί μαθαίνει να βλέπει, να γράφει και να αναγνωρίζει κάποιο γράμμα. Μέχρι περίπου τα Χριστούγεννα τα παιδιά συλλαβίζουν λέξεις, δισύλλαβες και τρισύλλαβες. Προς το τέλος της Α’ δημοτικού, τα παιδιά διαβάζουν λέξεις με συμφωνικά συμπλέγματα και προτάσεις, χωρίς να συλλαβίζουν συχνά, παρά μόνο όταν έχουν μπροστά τους μια δύσκολη λέξη. Έτσι λοιπόν, τελειώνοντας την πρώτη τάξη, το παιδί πρέπει να διαβάζει με σχετική άνεση λέξεις και προτάσεις, καθώς και μικρά κείμενα.

Αν δούμε ότι δυσκολεύεται, δεν λέμε «μικρό είναι θα μάθει», αλλά άμεσα ξεκινάμε πρόγραμμα βελτίωσης της ανάγνωσης. Όταν η δυσαναγνωσία παραμένει, προκαλεί δυσκολίες και στην γραφή και σε κάθε άσκηση του σχολείου, γιατί η καλή ανάγνωση είναι απαραίτητη για όλα τα υπόλοιπα. Αν είστε γονιός, παρατηρήστε την πρόοδο του παιδιού σας στην α’ δημοτικού και ζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια αν δείτε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται στην ανάγνωση ή σε κάτι άλλο. Μην περιμένετε την επόμενη σχολική χρονιά, γιατί συνήθως τότε οι δυσκολίες είναι ακόμα πιο έντονες και συχνά η δυσαναγνωσία προκαλεί έντονο στρες στο παιδί και δυσκολίες σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εκμάθηση του μηχανισμού της ανάγνωσης, προσφέροντας στο παιδί ευκαιρίες για εξάσκηση με ευχάριστο τρόπο, όπως:

Ο πίνακας της ανάγνωσης

Πρόκειται για την βασικότερη άσκηση στην προσπάθεια βελτίωσης της δυσαναγνωσίας. Μπορεί να γίνει με παιδιά κάθε ηλικίας και τάξης που διαβάζουν αργά ή μπερδεύουν τις συλλαβές και έχουν δυσκολία στην ανάγνωση. Φτιάξτε έναν πίνακα με όλες τις συλλαβές στη σειρά, σαν αυτόν που βλέπετε εδώ.

Πώς να βοηθήσετε τα πρωτάκια σας να ξεπεράσουν τα προβλήματα με την ανάγνωση
Πώς να βοηθήσετε τα πρωτάκια σας να ξεπεράσουν τα προβλήματα με την ανάγνωση

Η βασική άσκηση είναι να δώσουμε ολόκληρο τον πίνακα στο παιδί και να του ζητήσουμε να διαβάσει πρώτα οριζόντια και μετά κάθετα. Αυτό μπορεί να γίνεται αρκετές φορές την εβδομάδα ως παιχνίδι, με στόχο να διαβάζει όλο και πιο γρήγορα. Διαβάστε το κι εσείς γρήγορα, γελάστε με τα λάθη σας και κάντε το παιδί να δει θετικά την άσκηση.Άλλες ασκήσεις με τον πίνακα:

– Μπορεί να δοθεί ολόκληρος ο πίνακας ή τμηματικά. π.χ. ανά γράμμα, θέλοντας να δώσουμε έμφαση στις συγκεκριμένες συλλαβές.τα τε το τω τι τη τυ

– Μπορεί να δοθεί με συνδυασμό γραμμάτων π.χ. με δύο γράμματα που μπερδεύει το παιδί.φα φε φο φω φι φη φυθα θε θο θω θι θη θυ

– Μπορεί να δοθεί ως έναυσμα για ανάγνωση αλλά και για εύρεση λέξεων από κάθε συλλαβή. Να συνδυαστεί δηλαδή η ανάγνωση, η οπτική και ακουστική αναγνώριση των συλλαβών με τη γραφή.π.χ. μα με μο μω μι μη μυ μαμά, μέρα, μόλις, μωρό, μισό, μήλο, μύλος

– Όταν το παιδί διαβάζει με άνεση φτιάχνουμε ανάλογες ασκήσεις με τα δίψηφα π.χ. μπα μπε μπο μπω μπι μπη μπυ!!

Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγός, paidagwgos.blogspot.gr

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Τεμπέλικη τυρόπιτα με κανταΐφι !!
Τεμπέλικη τυρόπιτα με κανταΐφι !!

Υλικά: 250 γρ φύλλο κανταΐφι 200 γρ. βούτυρο λιωμένο 4 αυγά 300 γάλα 300 φέτα 200...

Close