Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

Υλικά

  • 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
  • 80 gr. βούτυρο
  • 40 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 280 ml. γάλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κάψουλα βανιλλίνη
  • 485 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • για το πασπάλισμα
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 100 gr. ζάχαρη καστανή
  • 1½ κουταλιές της σούπας κανέλα

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το γάλα, χλιαρό και προσθέτουμε την μαγιά.Aνακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10 περίπου λεπτά να φουσκώσει το μείγμα.

Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!
Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

 

Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε μέσα στο μείγμα το βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καυτό.

Μέσα στο αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι, την βανίλια και το κοσκινίζουμε.Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα.Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη.

Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!
Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

 

Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για 50 περίπου λεπτά, σε ζεστό σημείο.

Λιώνουμε ελαφρά το υπόλοιπο βούτυρο.Ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο λεπτό φύλλο με την βοήθεια ενός πλάστη.Αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια της ζύμης με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλα.

Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!
Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

 

Αφήνουμε ανοιχτή την ζύμη για 15 λεπτά και κατόπιν τυλίγουμε σε ρολό.

Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!
Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

 

Με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας κόβουμε το ρολό κατά μήκος σε δύο ίσια κομμάτια.Με τα δύο κομμάτια ζύμης φτιάχνουμε μια πλεξούδα.Κλείνουμε την ζύμη σε στεφάνι, ενώνοντας τις δύο άκρες.

Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!
Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

 

Αφήνουμε το ψωμί για 15 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.

Πασπαλίζουμε πριν ψήσουμε το κανελόψωμο με επιπλέον ζάχαρη και κανέλα.Ψήνουμε το κανελόψωμο για 25-30 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!
Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

Μόλις βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο, το ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσει και απολαμβάνουμε!

Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!
Αρωματική βουτυρένια πλεξούδα με κανέλα και ζάχαρη για πρωινό καφέ!

Πηγή

 

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Η καλύτερη συνταγή για την πιο εύκολη lemon curd
Η καλύτερη συνταγή για την πιο εύκολη lemon curd

Υλικά 4 ζουμερά λεμόνια(χυμό και ξύσμα) 200 γρ. ζάχαρη 100 γρ. βούτυρο 4 αβγά   Εκτέλεση...

Close