Κοινός Τραπεζικός Λογαριασμός: 3 σημεία που πρέπει να προσέξετε!

Κοινός Τραπεζικός Λογαριασμός: 3 σημεία που πρέπει να προσέξετε!

Κατάθεση σε κοινό λογαριασμό ονομάζεται η χρηματική κατάθεση πολλών ατόμων στην οποία συμφωνείται δικαίωμα χρήσεως του λογαριασμού είτε από όλους είτε από μερικούς ή από τον καθένα τους.

Πόσα χρήματα δικαιούται ο καθένας από τους δικαιούχους του λογαριασμού;

Μετά την κατάθεση που γίνεται στο λογαριασμό αυτό, καθένας από τους δικαιούχους έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από την τράπεζα την ανάληψη ακόμη και όλων των χρημάτων του λογαριασμού, ανεξάρτητα από ποιον έγινε η κατάθεση.  Η τράπεζα μάλιστα έχει την υποχρέωση να προβεί στην απόδοση των χρημάτων μόνο μία φορά, δηλαδή σε όποιον τα ζητήσει, χωρίς να μπορεί να περιορίσει μόνο στο μερίδιο του καθενός. (π.χ. αν σε έναν λογαριασμό με 2 ονόματα υπάρχει κατάθεση 200 € και ένας από τους δικαιούχους πάει να κάνει ανάληψη, μπορεί να πάρει και τα 200 €, χωρίς η τράπεζα να μπορεί να αρνηθεί δίνοντάς του μόνο τα 100 €). Το ζήτημα που θα δημιουργηθεί ενδεχομένως στις σχέσεις των συνδικαιούχων του λογαριασμού, αφορά μόνο τους ίδιους σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αν υπάρχουν οφειλές του ενός από τους δικαιούχους μπορεί να γίνει κατάσχεση ολόκληρου του ποσού από το λογαριασμό;

Ειδικότερα για την κατάσχεση των χρημάτων του λογαριασμού, ορίζεται ότι ο δανειστής του κάθε δικαιούχου μπορεί να κατασχέσει μόνο το μερίδιό του, π.χ. το ½ αν είναι δύο ονόματα, το 1/3 αν είναι τρία κ.ο.κ.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση θανάτου του ενός συνδικαιούχου του λογαριασμού;

Με βάση τις τραπεζικές συμβάσεις για το άνοιγμα του λογαριασμού που ισχύουν σε όλα τα καταστήματα πια, ορίζεται ότι ο θάνατος ή η αποχώρηση δικαιούχου από το λογαριασμό έχει ως αποτέλεσμα η μερίδα του ενός να πάει στους άλλους συγκαταθέτες του λογαριασμού και όχι στους κληρονόμους του. Κι αν συνδικαιούχος είναι μόνο ένας τότε αυτομάτως έχει το δικαίωμα να εισπράξει όλο το ποσό του λογαριασμού, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν του ανήκει!

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
DIY: πάρε το αγαπημένο σου vintage βιβλίο και φτιάξε το πιο μοδάτο τσαντάκι!
DIY: πάρε το αγαπημένο σου vintage βιβλίο και φτιάξε το πιο μοδάτο τσαντάκι!

Δεν είναι λίγες φορές που κολλάς με τα απίθανα clutch bags των διασήμων και των street...

Close