6+1 συμβουλές μαγειρέματος για υγιεινή διατροφή

6+1 συμβουλές μαγειρέματος για υγιεινή διατροφή

Η επιτυχία στην προσπάθεια απώλειας βάρους δεν βασίζεται μόνο στη σωστή επιλογή τροφών αλλά εξαρτάται και από τον τρόπο χειρισμού και μαγειρέματος αυτών.Για παράδειγμα, η μελιτζάνα είναι ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες και «φτωχό» σε θερμίδες λαχανικό, όταν όμως την τηγανίζουμε ή τη σοτάρουμε ρουφά τεράστια ποσότητα λαδιού. Επίσης, οι ψητές πατάτες είναι καλό συνοδευτικό σε ένα γεύμα, όταν όμως πολτοποιούμε τις πατάτες για να φτιάξουμε πουρέ συνήθως προσθέτουμε παχυντικό βούτυρο.Υπάρχουν λοιπόν έξυπνες τεχνικές μαγειρέματος που διατηρούν το υψηλό θρεπτικό προφίλ των τροφών και αποτρέπουν την αύξηση του θερμιδικού φορτίου των γευμάτων. Οι τεχνικές που θα δείτε στη συνέχεια θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας και να μαγειρέψετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά.

1. Κόψτε τα λαχανικά σε μεγαλύτερα κομμάτια

Όσο μεγαλύτερα τα κομμάτια, τόσο μικρότερη η επιφάνεια που απορροφά λάδι ή άλλες λιπαρές ουσίες που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα.

2. Μη βράζετε πολλή ώρα τα ζυμαρικά

Όσο περισσότερο βράζουν τα ζυμαρικά τόσο περισσότερα μόρια αμύλου διασπώνται, δίνοντας στο ζυμαρικό χαρακτηριστική πολτώδη υφή. Η διάσπαση του αμύλου συνεπάγεται ότι χάνονται φυτικές ίνες από το ζυμαρικό κι έτσι κατά κάποιο τρόπο μετατρέπεται σε επεξεργασμένο υδατάνθρακα που διασπάται γρήγορα στον οργανισμό και προκαλεί απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Προτιμήστε τα ζυμαρικά σας ελαφρώς σκληρά (αλ ντέντε) ώστε να διατηρήσετε μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και επομένως το γεύμα να είναι πιο χορταστικό.

3. Πειραματιστείτε με βότανα και μπαχαρικά

Αδυνάτισμα δεν σημαίνει απαραίτητα άγευστα γεύματα. Τα βότανα και τα μπαχαρικά δίνουν γεύση σε ένα πιάτο χωρίς έξτρα θερμίδες. Επίσης, βοηθούν να περιορίσετε την ποσότητα αλατιού, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών και φούσκωμα. Μάλιστα, τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η εξουδετέρωση της φλεγμονής και η τόνωση του ανοσοποιητικού.

4. Διατηρήστε τις φλούδες

Μην απομακρύνετε τις φλούδες από τις πατάτες όταν τις ψήνετε στον φούρνο, αφού περιέχουν σημαντική ποσότητα χορταστικών φυτικών ινών.

5. Απολαύστε το ψάρι ποσέ

Το ποσάρισμα (βράσιμο σε μέτρια φωτιά) είναι η ιδανική εναλλακτική έναντι του τηγανίσματος, καθώς δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι. Επίσης, σε σύγκριση με το βράσιμο, με το ποσάρισμα το ψάρι παραμένει ζουμερό και δεν διαλύεται.

6. Μαγειρέψτε τα λαχανικά στον φούρνο μικροκυμάτων

Το μαγείρεμα των λαχανικών στον ατμό με χρήση του φούρνου μικροκυμάτων βοηθά να αποφύγετε την προσθήκη λιπαρών ουσιών (όπως βούτυρο ή λάδι) αλλά και να διατηρήσετε τα θρεπτικά τους συστατικά. Όσο λιγότερη ώρα μαγειρεύετε τα λαχανικά, τόσο περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα συγκρατούν.

7. Χρησιμοποιήστε σχάρα όταν ψήνετε το κρέας στον φούρνο

Τοποθετήστε το κρέας επάνω στη σχάρα και αφήστε τα λίπη του να τρέξουν σε ένα ταψί που θα βάλετε από κάτω. Για να μην σκληρύνει το κρέας, προετοιμάστε το με μια μαρινάδα από κρασί και/ή χυμό λεμονιού.

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Γιατί Ξεφορτίζεται Τόσο Γρήγορα το Κινητό σας και τι να κάνετε για να το αποφύγετε!
Γιατί Ξεφορτίζεται Τόσο Γρήγορα το Κινητό σας και τι να κάνετε για να το αποφύγετε!

Ξεφορτίζεται το κινητό σας πολύ γρήγορα και δεν μπορείτε να καταλάβετε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;...

Close