Σωστό ή λάθος;Πόσο καλά ενημερωμένοι είστε για την υγεία του μωρού σας;

Σωστό ή λάθος;Πόσο καλά ενημερωμένοι είστε για την υγεία του μωρού σας;

Και σαν να μην έφταναν τα βιβλία και τα περιοδικά που είχατε διαβάσει για τη φροντίδα του μωρού, φίλοι και συγγενείς με… προϋπηρεσία στο ρόλο του γονιού, σας έκαναν κάθε τόσο μια προφορική ενημέρωση, βομβαρδίζοντάς σας με χίλιες δυο συμβουλές! Έπειτα από τόσα «ιδιαίτερα» λοιπόν δεν χρειάζεται να έχετε άγχος για την επίδοσή σας στο τεστ που ακολουθεί! Καθίστε αναπαυτικά και ελέγξτε τις γνώσεις στο κεφάλαιο «υγεία και φροντίδα του μωρού τον πρώτο χρόνο». Ξεκινάμε;

Η αναπνοή στα νεογέννητα είναι άρρυθμη: Σωστό

Περνάτε ώρες ολόκληρες πάνω από την κούνια του κάθε φορά που το παραδίδετε στην αγκαλιά του Μορφέα, πότε για να σιγουρευτείτε πως το μωρό σας αναπνέει κανονικά και πότε αγχωμένη γιατί το ακούτε λαχανιασμένο να παράγει περίεργους ήχους, που θυμίζουν κάτι απ το ροχαλητό του μπαμπά.Ο ειδικός απαντά: Η αργή ή ακανόνιστη αναπνοή του νεογέννητου είναι απόλυτα φυσιολογική και οφείλεται στους αδύναμους πνεύμονες αλλά και στο γεγονός ότι τα ρουθούνια του είναι ακόμα στενά. Τα στενά λοιπόν ρουθούνια σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση εκκριμάτων, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη δίοδο του αέρα. Επίσης, πρέπει να ξέρετε πως οι αναπνοές των περισσότερων νεογέννητων είναι πολύ πιο συχνές από αυτές των ενηλίκων: φτάνουν τις 60 περίπου το λεπτό όταν ο δικός μας μέσος όρος είναι 16.

Ο ίκτερος είναι πιο συχνός στα αγόρια: Σωστό

Ενώ καιρό τώρα είχατε φτιάξει στο μυαλό σας την εικόνα του μωρού σας «χρωματίζοντας» την επιδερμίδα του… ροζ, με έκπληξη βλέπετε πως το αγοράκι σας έχει μια αρκετά χλομή, σχεδόν κίτρινη όψη.Ο ειδικός απαντά: Πρόκειται για τον γνωστό ίκτερο που εμφανίζεται στα περισσότερα μωρά αλλά δείχνει μια σαφή προτίμηση στα αγόρια, κάτι βέβαια που δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά μέχρι σήμερα. Κάνει την εμφάνισή του τη 2η- 3η μέρα της ζωής τους και οφείλεται στο γεγονός ότι τα νεογέννητα παράγουν περισσότερη χολερυθρίνη από όση μπορεί να επεξεργαστεί το ανώριμο ακόμα συκώτι τους, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται στο αίμα τους και να προκαλεί αυτό το χρώμα στο δέρμα τους. Ο φυσιολογικός ίκτερος που αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία (ο γιατρός βάζει το μωρό κάτω από μια λάμπα καλύπτοντας με ειδική μάσκα τα μάτια του από τις ακτίνες) υποχωρεί στις 10 περίπου μέρες. Όταν πάτε σπίτι, να ταΐζετε ικανοποιητικά το αγγελούδι σας και να το έχετε κοντά σε φυσικό φως.

Το λευκό έκκριμα στα γεννητικά όργανα των κοριτσιών είναι σημάδι λοίμωξης: Λάθος

Σας είχαν πει για τη λεγόμενη «ψευδοπερίοδο» του νεογνού, αλλά για αυτό το λευκό υγρό που παρατηρείται στην ευαίσθητη περιοχή της νεογέννητης κόρης σας δεν είχατε ξανακούσει…Ο ειδικός απαντά: Ανάμεσα στα «περίεργα κι όμως φυσιολογικά» που μπορεί να παρατηρήσετε στην εμφάνιση του μωρού σας, είναι και αυτό το παχύρρευστο υγρό λευκού χρώματος, που όμως δεν πρέπει να σας ανησυχεί, γιατί πολύ σύντομα θα εξαφανιστεί. Όσο για το πού οφείλεται, πρέπει να ξέρετε πως υπεύθυνες είναι οι δικές σας ορμόνες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πέρασαν στο αίμα του μέσω του πλακούντα.

Τα μωρά πεινάνε συνέχεια: Λάθος

Εκεί που σπάτε το κεφάλι σας τι μπορεί να θέλει το πλασματάκι σας και κλαίει σπαρακτικά, από το μέσα δωμάτιο ακούγεται η φωνή της μαμάς σας «Δεν το ακούς που κλαίει; Πεινάει!». Μήπως όντως πεινάει πάλι;Ο ειδικός απαντά: Το κλάμα είναι το μέσο με το οποίο το μωρό σάς ενημερώνει για τις ανάγκες του. Και μπορεί αρκετές φορές η αιτία να είναι το άδειο στομάχι του, δεν σημαίνει όμως πως κάθε φορά που κλαίει θα του προσφέρετε φαγητό. Εκτός από το ότι μπορεί να πεινάει, μπορεί να ζεσταίνεται ή να κρυώνει, να είναι κουρασμένο, να έχει κολικούς, να έχει λερώσει την πάνα του, να έχει ανάγκη την αγκαλιά σας. Σιγά-σιγά θα μάθετε να «διαβάζετε» το κλάμα του και θα ανταποκρίνεστε άμεσα στις ανάγκες του.

Τα σπυράκια θέλουν ειδική αλοιφή για να φύγουν: Λάθος

Καμαρώνετε για τα ζουμερά του χειλάκια, τα αμυγδαλωτά του μάτια, τη γαλλική -κατά τη γνώμη σας- μυτούλα, τα γλυκά του μαγουλάκια… Το μόνο που «χαλάει» την υπέροχη εικόνα είναι εκείνα τα σπυράκια που επιμένουν να μην απομακρύνονται από την τρυφερή του επιδερμίδα.Ο ειδικός απαντά: Η νεογνική ακμή οφείλεται κυρίως στις δικές σας ορμόνες που συνεχίζουν να βρίσκονται στο αίμα του μωρού. Όσο και να επιμένουν, δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόσετε φαρμακευτικό προϊόν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να καθαρίσει το μουτράκι του είναι να το πλένετε καθημερινά με χλιαρό νερό και ένα ειδικό σαπούνι καθαρισμού. Είναι τελείως ακίνδυνα και πιθανότατα χρειαστούν από λίγες μέρες μέχρι 1-2 εβδομάδες για να υποχωρήσουν εντελώς.

Τα αιμαγγειώματα προτιμούν τα κορίτσια: Σωστό

Βλέπετε αυτό το σκούρο κόκκινο σημάδι, που θυμίζει ώριμη φράουλα, στη βάση του κεφαλιού της μικρής σας και αναρωτιέστε πότε επιτέλους θα υποχωρήσει…Ο ειδικός απαντά: Τα αιμαγγειώματα είναι ανωμαλίες των αγγείων και -άγνωστο ακόμα το γιατί- εμφανίζονται πιο συχνά στα κορίτσια απ ό,τι στα αγόρια σε μια αντιστοιχία 3 προς 1. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος είτε αμέσως μετά τη γέννηση είτε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυτά σταδιακά μικραίνουν, ασπρίζουν και μαραίνονται μέχρι να εξαφανιστούν σχεδόν κατά τη σχολική ηλικία.

Η πιο ασφαλής θέση ύπνου είναι μπρούμυτα: Λάθος

«Βάλε το μωρό μπρούμυτα έτσι ώστε αν βγάλει γουλίτσες να μην τις καταπιεί και πνιγεί», υποστηρίζει η μαμά σας κι αναρωτιέστε αν έχει δίκιο…Ο ειδικός απαντά: Μπορεί η μαμά σας να επιμένει στην παραπάνω συμβουλή, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ασφαλές για την υγεία του μωρού. Πρέπει να ξέρετε πως τα μωρά που κοιμούνται μπρούμυτα, κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και του πνιγμού. Οι καλύτερες θέσεις είναι ανάσκελα και στο πλάι αν έχει φάει, με τη βοήθεια ίσως μιας σφήνας. Όσο για τη θέση ανάσκελα, μην αγχώνεστε: το μωρό σας από ένστικτο αυτοσυντήρησης γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αναρρόφησης.

Το ξένο γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο προκαλεί δυσκοιλιότητα: Λάθος

Τελευταία το μωρό σας δυσκολεύεται να ενεργηθεί και οι κενώσεις του είναι σκληρές και επίπονες. Σας περνά από το μυαλό μήπως ο ένοχος είναι το γάλα που του προσφέρετε…Ο ειδικός απαντά: Κάθε μωρό έχει τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσει δυσκοιλιότητα ανεξάρτητα από το αν τρέφεται αποκλειστικά με το δικό σας γάλα ή με γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο. Έχετε υπόψη σας πως ο σίδηρος είναι απαραίτητος, κυρίως στο γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, για να μην εμφανίσει το νεογέννητο αναιμία και για να μεγαλώσει φυσιολογικά.

Της Έλενας Γεμελάρη, με τη συνεργασία της παιδιάτρου Παναγιώτας Αδαμοπούλου Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Μοναδικό μιλφέιγ με φράουλες!
Μοναδικό μιλφέιγ με φράουλες!

Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας 600 ml γάλα 1 φακελάκι κρέμα ζαχαροπλαστικής για μιλφέιγ 500 γρ φράουλες τεμαχισμένες Ζάχαρη...

Close