Ξέρεις τι συμβαίνει όταν κάνουν «κρακ» τα δάχτυλά σου;

Ξέρεις τι συμβαίνει όταν κάνουν «κρακ» τα δάχτυλά σου;

Είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους του σώματός μας και σε πολλούς ο εν λόγω ήχος έχει… ευχάριστη αίσθηση (βέβαια υπάρχουν και πολλοί που το θεωρούν άκρως ενοχλητικό)! Το “κρακ” που ακούγεται από τα δάχτυλά μας έχει τη δική του εξήγηση με επιστημονικά τεκμήρια.Με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Γκρεγκ Κάβτσουκ του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, Καναδοί ερευνητές έκαναν δημοσίευση στο περιοδικό Plos One και εξήγησαν τον βιολογικό μηχανισμό όταν παράγεται ο χαρακτηριστικός ήχος από τις αρθρώσεις.

Ο λόγος που ακούγεται αυτός ο ήχος είναι γιατί όταν τραβάμε τα δάχτυλά μας, δεν υπάρχει αρκετό αρθρικό λιπαντικό υγρό για να γεμίσει το κενό στο εσωτερικό της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζει μια φυσαλίδα και αυτό παράγει τον χαρακτηριστικό θόρυβο.Στο ερώτημα κατά πόσο η εν λόγω συνήθεια είναι επιβαρυντική ή όχι, η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι δεν φαίνεται να προκαλείται κάποιο πρόβλημα σε βάθος χρόνου.Μόλις οι αρθρώσεις κάνουν «κρακ» για ένα τέταρτο δεν μπορούν να ξανακάνουν. Αυτό γίνεται γιατί οι αρθρώσεις πρέπει να φτάσουν στο σωστό επίπεδο αρθρικού υγρού ώστε να σχηματιστούν πάλι φουσκάλες και να ξαναγίνει “κρακ”.

Πηγή

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Ποια είναι τα στάδια του παιδικού πυρετού και τι πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπισή τους
Ποια είναι τα στάδια του παιδικού πυρετού και τι πρέπει να κάνετε για την αντιμετώπισή τους

Τα περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν 5-15 λοιμώξεις το χρόνο. Ως επακόλουθο χαρακτηρίζεται η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω...

Close