Γιατί δεν κάλεσαν το παιδί μου στο πάρτυ; Τι μπορώ να κάνω;

Γιατί δεν κάλεσαν το παιδί μου στο πάρτυ; Τι μπορώ να κάνω;

«Είχε μόλις πηδήσει από το σχολικό κι έτρεξε μέσα στο σπίτι, πετώντας την τσάντα του στο πάτωμα της κουζίνας, πριν αποκαλύψει ότι «μισεί» το φίλο του και ποτέ δεν θέλει να του μιλήσει ξανά. Όπως αποδείχτηκε, ο γιος μου ήταν το μοναδικό παιδί που δεν προσκλήθηκε σε ένα πολυαναμενόμενο, πολυσυζητημένο πάρτυ γενεθλίων.Όσο για μένα, ήμουν θυμωμένη για το γιο μου. Ήθελα να σηκώσω το τηλέφωνο, να καλέσω τη μητέρα του και να της πω: «Τι συμβαίνει; Γιατί καλέσατε όλα τα παιδιά εκτός από το γιο μου; Γιατί ενώ εμείς σας καλούμε το παιδί σας εσείς τον αφήσατε απ’ έξω;» Αλλά δεν το έκανα. Δεν θα μπορούσα. Δεν μπορώ να διορθώσω τα πάντα για το παιδί μου..»

Ενδεχομένως να έχετε ζήσει πολλοί αυτή τη σκηνή και πράγματι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να παρακολουθείς άπραγος το παιδί σου να βιώνει τις πρώτες του απογοητεύσεις στην κοινωνία και να μην μπορείς να βοηθήσεις. Για το παιδί αυτό σημαίνει ότι αισθάνεται αποκλεισμένο – για λόγους που δεν καταλαβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο, τα παιδιά δε γίνεται να λαμβάνουν πρόσκληση σε κάθε πάρτυ γενεθλίων. Δεδομένου ότι αυτό θα το αντιμετωπίζουν σε ανάλογες καταστάσεις για όλο το υπόλοιπο της ζωής τους, οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους για τη λογική απάντηση που κρύβεται πίσω από αυτό το δυσάρεστο σίγουρα γεγονός.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το παιδί μπορεί να μην προσκληθεί σε μια εκδήλωση από τους συμμαθητές ή τον κύκλο του, τους οποίους είναι καλό να εξετάσουμε πριν από ο,τιδήποτε άλλο.

Μπορεί το παιδί να μην κάνει παρέα με τα παιδάκια που κάνουν το πάρτυ

Συμβαίνει όλο και πιο συχνά πια, οι γονείς να επιλέγουν να καλέσουν τους πιο κοντινούς μόνο φίλους του παιδιού για να αποφύγουν τα περιττά έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό βέβαια οι προσκλήσεις να μη μοιράζονται στο σχολείο, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τα άλλα παιδάκια. Μπορείτε, λοιπόν, εφόσον έγινε κάτι τέτοιο να το συζητήσετε με τη δασκάλα και να της ζητήσετε να μην επιτραπεί ξανά αυτό.

Πώς συμπεριφέρεται το παιδί σας στο σχολείο; Είναι ντροπαλό; Δημιουργεί φασαρίες;

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε πώς είναι στο σπίτι σας, γιατί σε γενικές γραμμές το σπίτι είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς των παιδιών σας κι έξω από αυτό. Αν το παιδί είναι ντροπαλό και δεν κάνει εύκολα παρέες, μπορείτε κι εσείς να βοηθήσετε λίγο. Τηλεφωνήστε σε μαμάδες και οργανώστε μια συνάντηση στο σπίτι σας να γνωριστείτε εσείς και να παίξουν τα παιδιά. Βοηθήστε κι εσείς με την εμπειρία σας το παιδί να κοινωνικοποιηθεί. Όπως και να ‘χει αυτό θέλει συζήτηση και ώριμη παρατήρηση του περιβάλλοντός στο οποίο ζει και μεγαλώνει το παιδί. Εσείς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει με αγάπη και υπομονή να ηρεμήσετε το παιδί σας και να του αφιερώσετε χρόνο για αληθινή κουβέντα, παιχνίδι κι αγκαλιά.

Πώς είστε με τις άλλες μαμάδες; 

Πηγαίνετε σε άλλα πάρτυ, μιλάτε μαζί τους, ή εξαφανίζεστε επικαλούμενη δουλειές; Να θυμάστε πως οι μαμάδες αποζητούν την παρέα με άλλες μαμάδες, αν περνούν κι αυτές καλά. Δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεστε αν δεν ταιριάζετε μαζί τους, αλλά σίγουρα είναι κι αυτό μια κοινωνική σύμβαση και θα πρέπει λίγο να προσπαθήσετε για χάρη του παιδιού σας.

Δεν έχει να κάνει με εσάς ή το παιδί σας. 

Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, εκτός από το να είστε ευγενική και φιλική κάθε φορά που συναντιέστε και να καλέσετε μια δυο φορές το παιδί ή τη μητέρα του στο σπίτι σας για παιχνίδι. Οι καλοί τρόποι επιβάλλουν ν΄ανταποδώσει…οπότε αναμένετε!

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας

Θα πρέπει να ακούσετε το παιδί σας ώστε να μπορέσει να σας εκμυστηρευτεί τα συναισθήματά του, τα οποία και είναι καλό να σεβαστείτε. Καταλάβετε αν είναι στενοχωρημένο που θα χάσει τη διασκέδαση στο πάρτυ ή είναι η συμπεριφορά αποκλεισμού του αυτή που πονάει.

Από κει και πέρα θα πρέπει να μιλήσετε με ειλικρίνεια μαζί του σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των σχέσεών του με τους συμμαθητές του ή το ενδεχόμενο οργάνωσης μιας ημέρας παιχνιδιού στο σπίτι. Εξηγήσετε πώς λειτουργούν οι ομάδες και συμφωνείστε ότι κάποιες φορές και οι φίλοι κάνουν λάθη. Μιλήστε για το πόσο σημαντικό είναι να μην «πετάξει» τη φιλία για κάτι τέτοιο, καθώς και ότι μια ομάδα δεν είναι αυτή που καθορίζει το άτομο.

Σχεδιάστε μαζί μια διασκεδαστική έξοδο και καταλήξτε ότι μπορείτε να συνεχίσετε να προχωράτε στη ζωή αφήνοντας αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση πίσω σας, αντιμετωπίζοντάς της ως μια εμπειρία μάθησης. Οι ημέρες γονέων-παιδιών είναι πάντα διασκεδαστικές και παρέχουν μια καλή ευκαιρία για τις οικογένειες να δεθούν. Τα πάρτυ γενεθλίων είναι διασκέδαση, αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου.

Ως προς του γονείς του άλλου παιδιού:

Οι γονείς πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να είναι η φωνή της λογικής. Γιατί είναι εύκολο για τους γονείς να αισθάνονται εξοργισμένοι για λογαριασμό των παιδιών τους, αλλά ενδεχόμενη ενέργειά τους μπορεί να ντροπιάσει περισσότερο το παιδί. Έτσι, μιλώντας με τους άλλους γονείς γι ‘αυτό το θέμα και ζητώντας τους εξηγήσεις, μπορεί να περιπλέξει τις σχέσεις του παιδιού με τους φίλους του. Αν το παιδί, μάλιστα, δει κι εσάς αναστατωμένους κι εξοργισμένους γι’ αυτό, τότε μπορεί τα συναισθηματά του να ενταθούν ακόμη περισσότερο κι να νιώθει στο τέλος χειρότερα.

 

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Τι λέει το ζώδιο του παιδιού σας για τις σχολικές του επιδόσεις
Τι λέει το ζώδιο του παιδιού σας για τις σχολικές του επιδόσεις

Πέρασε ήδη ο πρώτος μήνας της νέας σχολικής χρονιάς και το βάρος της καθημερινής ρουτίνας, με...

Close