Μανούλες προσοχή! Σε κίνδυνο τα παιδιά από τα πλαστικά που μπαίνουν στο πλυντήριο ή τα μικροκύματα!

Μανούλες προσοχή! Σε κίνδυνο τα παιδιά από τα πλαστικά που μπαίνουν στο πλυντήριο ή τα μικροκύματα!

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η χρήση πλαστικών στην καθημερινότητα των παιδιών και ιδίως στο σερβίρισμα φαγητού. Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει την έκλυση δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών στα φρέσκα τρόφιμα και η Ακαδημία προτρέπει τους γονείς να επιλέξουν προσεκτικά τα πλαστικά που χρησιμοποιούν – ή στην καλύτερη περίπτωση να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των πλαστικών από εναλλακτικά σκεύη, όπως γυάλινα ή ανοξείδωτα.

Γι’ αυτό αποφύγετε να τοποθετείτε τα πλαστικά στο πλυντήριο πιάτων και στο φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος θέρμανσης και διαρροής ουσιών μετέπειτα στα τρόφιμα. Ορισμένα πλαστικά δοχεία φέρουν μεν τη σχετική ένδειξη που δεν απαγορεύει τη χρήση τους σε μικροκύματα, ωστόσο αυτό έχει να κάνει μόνο με το ότι δε θα καταστραφεί το πλαστικό και ουδεμία σχέση έχει με την επικινδυνότητα της χρήσης τους.

Καλό είναι να αποφεύγετε την πρακτική αυτή σε κάθε περίπτωση και να προτιμάτε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία για χρήση στο φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, θα πρέπει να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το αποθηκεύσετε σε τάπερ.

Μανούλες προσοχή! Σε κίνδυνο τα παιδιά από τα πλαστικά που μπαίνουν στο πλυντήριο ή τα μικροκύματα!

Αποφύγετε γενικότερα χρήση πλαστικών με τους παρακάτω κωδικούς ανακύκλωσης, εκτός εάν έχουν επισημανθεί ως «biobased» ή «greenware»:

Α) 3 – φθαλικά άλατα: ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως από διάφορες βιομηχανίες για τη δημιουργία πλαστικών. Εμφανίζονται ανάμεσα στα πρόσθετα του PVC, στο οποίο δίνουν αντοχή. Είναι επικίνδυνες γιατί αφού περάσουν στο εσωτερικό του οργανισμού μπορεί να συσσωρευτούν στο λίπος του σώματος, με μακροπρόθεσμους κινδύνους τόσο για το ενδοκρινικό και αναπαραγωγικό σύστημα, όσο και για τα νεφρά και το συκώτι.

Β) 6 – στυρένιο: ανήκει στην οικογένεια των αρωματικών υδρογονάνθρακων, και χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή πλαστικών. Δυστυχώς, η ουσία αυτή μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ; ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Γ) 7 – δισφαινόλες: σύνθετη χημική ουσία γνωστή και ως ΒΡΑ. Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την επίδραση της ουσίας στον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά και τον προστάτη αδένα των εμβρύων και των μικρών παιδιών. Επίσης, μελέτες έχουν υποδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ ΒΡΑ και άσθματος ή κινδύνου παχυσαρκίας στα παιδιά.

Τέλος, θυμηθείτε να πλένετε καλά τα χέρια πριν και μετά από το άγγιγμα των τροφίμων, καθώς και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν μπορούν να αποφλοιωθούν.

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger
Δείτε περισσότερα:
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε στα παιδιά πιτζάμες και σεντόνια;
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε στα παιδιά πιτζάμες και σεντόνια;

Τις πιτζάμες συνήθως οι γονείς τις αλλάζουν ανά τρεις μέρες ή ανά μία εβδομάδα, την ίδια...

Close