Μέτρα πρόληψης στα σχολεία κατά του Η1Ν1 από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ

Μέτρα πρόληψης στα σχολεία κατά του Η1Ν1 από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ

Λόγω έξαρσης του ιού H1N1 (Γρίπης ) και της υψηλής μεταδοτικότητάς του, θα πρέπει στα σχολεία να γίνει ενημέρωση για τους κανόνες υγιεινής, τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του νέου ιού. Συγκεκριμένα, η Διασωστική Ομάδα του ΕΚΑΒ συστήνει:

1).Ορισμός συντονιστή σε κάθε Εκπαιδευτική Μονάδα, επιφορτισμένου με την εφαρμογή κανόνων, όπως φροντίδα παραμονής ασθενούς σε ξεχωριστό χώρο, εποπτεία καθαριότητας, ενημέρωση αρμόδιων αρχών σε περίπτωση εμφάνισης παιδιού με συμπτωματολογία, καταγραφή απουσιών λόγω γρίπης, κλπ. Από το ρόλο αυτό πρέπει να αποκλείονται, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και άτομα με χρόνιο νόσημα που κατατάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

2).Αλλαγή ώρας διαλειμμάτων, έτσι ώστε οι τάξεις να βγαίνουν τμηματικά στο κάθε διάλειμμα και οι μαθητές να έρχονται σε καθημερινή επαφή με όσο το δυνατόν λιγότερους μαθητές με σκοπό ελαχιστοποίησης πιθανότητας μετάδοσης.

3). Τοποθέτηση θρανίων σε απόσταση το ένα με το άλλο, για τον ίδιο σκοπό και αποφυγή κοινής χρήσης υλικών, όπως μολύβια, μαρκαδόροι, στυλό.

4). Συχνός, συστηματικός κι επαρκής αερισμός των χώρων του σχολείου ιδίως στα διαλείμματα, με προσοχή στα μέσα μεταφοράς που τυχόν χρησιμοποιεί το σχολείο, ώστε να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό τους όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

5). Αποφυγή δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, όπως μουσεία, θέατρα, καθώς έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

6). Σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση όλων των χώρων του σχολείου με συχνό καθαρισμό των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

7). Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης, όπως μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κουπαστές, πόμολα, βρύσες, κιγκλιδώματα. Στα Νηπιαγωγεία απομάκρυνση παιχνιδιών από μαλακά υλικά, όπως λούτρινα. 

8). Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονταισε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες.Απαγορεύεται στα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από το βρύση.

9). Τοποθέτηση ποδοκίνητων κάδων απορριμμάτων που να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης. Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως.

10). Ορισμός χώρου φροντίδας ασθενών, όπου θα παραμένουν παιδιά που εμφανίζουν τα συμπτώματα γρίπης, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των ασθενών παιδιών θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως, με σκοπό την απομάκρυνση αυτών από το σχολείο. Ο χώρος όπου παρέμεινε το παιδί πρέπει να καθαρίζεται, μετά την αποχώρησή του, από το προσωπικό καθαριότητας που θα χρησιμοποιεί γάντια και στολή εργασίας. Αν υπάρξουν εμέσματα, ούρα ή άλλες εκκρίσεις θα πρέπει τον καθαρισμό να ακολουθήσει απολύμανσηγια την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλυμα χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα παραπάνω μέτρα υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το προσωπικό του κυλικείου.

Μέτρα πρόληψης στα σχολεία κατά του Η1Ν1 από τους Διασώστες του ΕΚΑΒ

 

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Μετατρέψτε το σπίτι σε παιδική χαρά με αυτές τις τσουλήθρες σχεδιασμένες για παιδιά!
Μετατρέψτε το σπίτι σε παιδική χαρά με αυτές τις τσουλήθρες σχεδιασμένες για παιδιά!

Τα παιδιά αγαπούν τις τσουλήθρες και ποιος μπορεί να τα κατηγορήσει όταν ακόμη και ως ενήλικες...

Close