Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

Το μπριός σε φόρμα είναι το πιο κλασικό γαλλικό μπριός με τόσο αφράτη, υγρή και βουτυρένια ψίχα. Κι ενώ τα μπριός που κυκλοφορούν φαίνεται να έχουν στρογγυλό και θολωτό σχήμα, το παραδοσιακό μπριός ξεχωρίζει, καθώς αποτελείται από δύο σειρές με μπάλες ζύμης σε φόρμα, όπως αυτό που δοκιμάζουμε σήμερα:

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

ΥΛΙΚΑ:

Για το προζύμι:

-1/4 φλ.  μέλι

-3 κ.σ. ξηρή μαγιά

-1 φλ.πλήρες γάλα χλιαρό

-1 φλ. αλεύρι για ψωμί

 

Για τη ζύμη:

-1/2 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

-4 κ.γ.αλάτι

-3 αυγά

-5,5 φλ. αλεύρι για ψωμί

-100 γρ. βούτυρο, κομμένο σε φέτες σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1).Ετοιμάζουμε το προζύμι:

Προσθέτουμε το μέλι και τη μαγιά στο ζεστό γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το μίγμα της μαγιάς με το 1 φλ. αλεύρι.

Καλύπτουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, για 30 λεπτά περίπου.

2). Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Όταν το το μίγμα φαίνεται λείο, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Μόλις το μίγμα απορροφήσει το αλεύρι, ξεκινάμε να προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους σταδιακά. Μόλις όλο το βούτυρο ενσωματωθεί στο μίγμα, αυτό θα έχει γίνει μια μαλακή, λεία κι εύκαμπτη ζύμη.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Βουτυρώνουμε τις επιφάνειες ενός μπολ και μεταφέρουμε σε αυτό τη ζύμη. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

3). Πλάθουμε και ψήνουμε:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C. Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια ή τα καλύπτουμε με μεμβράνη.

Κόβουμε τη ζύμη σε μικρότερες μπάλες.

Μπορούμε να φτιάξουμε το ψωμάκι μας σε σχήμα πλεξούδα.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Αλλά και να τοποθετήσουμε το ένα δίπλα στο άλλο για το ψωμάκι στην κλασική επιλογή:

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν και αλείφουμε μέ ένα κρόκο, αραιωμένομε λίγο νερό.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Τα ψωμάκια μας θα παραμείνουν φρέσκα για περισσότερες μέρες, αν τα τυλίξουμε με πλαστική μεμβράνη.

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!

 

Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)...ΑΦΡΟΣ!!
Μοναδικό γαλλικό μπριος (brioche)…ΑΦΡΟΣ!!
Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

1 Σχόλιο

  • Ευτυχία
    Φεβρουάριος 2, 2019 10:33 μμ

    Τέλειο! Το έκανα και βγήκε πολύ καλό!

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυριά & κουρκούτι μπύρας !!
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυριά & κουρκούτι μπύρας !!

Υλικά   Κολοκυθοανθοί (20 τεμ.) 1 φλιτζ. τριμμένη φέτα 100 γρ. τυρί κρέμα (με ζαμπόν) ½...

Close