Πόσο υγιεινά και μεσογειακά τρώμε άραγε οι Έλληνες σήμερα;

Πόσο υγιεινά και μεσογειακά τρώμε άραγε οι Έλληνες σήμερα;

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τρώμε πολύ πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένα σιτηρά, δηλαδή, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, λευκό ψωμί και πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά, ενώ παράλληλα καταναλώνουμε ελάχιστα όσπρια, καθόλου ψάρι, με το κρέας να κυριαρχεί.

Πόσο υγιεινά και μεσογειακά τρώμε άραγε οι Έλληνες σήμερα;
Πόσο υγιεινά και μεσογειακά τρώμε άραγε οι Έλληνες σήμερα;

 

Αναλυτικότερα: 

1). Παρατηρήθηκε αυξημένη λήψη υδατανθράκων και μάλιστα σε ποσοστό 46% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων με τους μισούς από αυτούς να προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα, όπως γλυκά, ζάχαρη, μέλι, σιρόπια, αρτοσκευάσματα (cake, muffins, donuts κ.ά.), τυποποιημένα δημητριακά και άσπρο αλεύρι.

Πόσο υγιεινά και μεσογειακά τρώμε άραγε οι Έλληνες σήμερα;
Πόσο υγιεινά και μεσογειακά τρώμε άραγε οι Έλληνες σήμερα;

 

2). Καταναλώνουμε αρκετό «κακό» λίπος από ζωικές πηγές ενώ πολύ λιγότερα πολυακόρεστα λιπαρά που είναι ωφέλιμα και βρίσκονται στους ανάλατους ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια. Ειδικότερα, τα πολυακόρεστα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας σύμφωνα με την έρευνα δεν ξεπερνούν το 5% των συνολικών θερμίδων ενώ συστήνεται ποσοστό 6-10%.

3). Το 60 % του πληθυσμού καταναλώνει φυτικές ίνες λιγότερες από 25 γρ την ημέρα, δηλαδή κάτω από τη συνιστώμενη πρόσληψη των 35 γρ.

4). Παρουσιάζουμε σε μεγάλο βαθμό έλλειψη βιταμινών Α, Ε, Κ και ιδίως D, που βρίσκεται στο σολομό, τη σαρδέλα, τον κρόκο αυγού και τα μανιτάρια.

5). Τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό μας είναι χαμηλά, καθώς δεν καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, αυξημένα είναι τα επίπεδα νατρίου που βρίσκεται σε τυποποιημένα τρόφιμα και τυριά, με κίνδυνο να ενισχυθούν οι πιθανότητες υπέρτασης.

6). Τρώμε καθημερινά πάνω από 1,1 γρ πρωτεΐνης (κρέας) ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ η σύσταση κάνει λόγο για 0,8 -1,0 γρ. το πολύ.

7). Τέλος, πάνω από το 80 % των γυναικών παρουσιάζει μειωμένη πρόσληψη σιδήρου  ενώ από το συνολικό δείγμα ποσοστό 35 % είχε μειωμένη πρόσληψη.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω δεδομένα της έρευνας είναι ότι οι Έλληνες σήμερα έχουμε ένα γενικότερα κακό διατροφικό προφίλ που αποκαλύπτει την πηγή του κακού για διάφορα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται, όπως είναι η παχυσαρκία, η σιδηροπενία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η λύση που προτείνεται είναι ασφαλώς η μείωση των τροφίμων ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα γαλακτοκομικά και τα άλευρα και ο εμπλουτισμός της διατροφής μας με φρούτα, λαχανικά, ασβέστιο και σίδηρο.

Πόσο υγιεινά και μεσογειακά τρώμε άραγε οι Έλληνες σήμερα;
Πόσο υγιεινά και μεσογειακά τρώμε άραγε οι Έλληνες σήμερα;

Βέβαι, τα καλά νέα της έρευνας κάνουν λόγο για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και μείωση του καπνίσματος, το οποίο δεν είναι τόσο αποδεκτό όσο σε προηγούμενες δεκαετίες.

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
Τα πιο Glamorous Χτενίσματα Χριστουγέννων
Τα πιο Glamorous Χτενίσματα Χριστουγέννων

Έχω επιλέξει να μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα πιο glamorous χτενίσματα Χριστουγέννων, που θα σας φανούν χρήσιμα...

Close