Τα παιδιά έχουν επίπεδα ενέργειας μεγαλύτερα από τους αθλητές αντοχής, λένε οι επιστήμονες

Τα παιδιά έχουν επίπεδα ενέργειας μεγαλύτερα από τους αθλητές αντοχής, λένε οι επιστήμονες

Οι πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά δεν κουράζονται τόσο γρήγορα όσο οι ενήλικες κατά τη διάρκεια φυσικής άσκησης και ελέγχθηκε για πρώτη φορά στην έρευνα αυτή αν είχαν ενεργειακό προφίλ συγκρίσιμο με τους αθλητές αντοχής, παρότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να το αποδεικνύουν μέχρι τώρα.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι τα παιδιά όχι μόνο έχουν ανθεκτικούς στην κόπωση μύες, αλλά ανακτούν την αντοχή τους και ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα από την άσκηση υψηλής έντασης – ακόμα πιο γρήγορα από τους καλά εκπαιδευμένους ενήλικες αθλητές αντοχής.

«Βρήκαμε ότι τα παιδιά χρησιμοποίησαν περισσότερο τον αερόβιο μεταβολισμό τους και κατά συνέπεια ήταν λιγότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια των φυσικών δραστηριοτήτων υψηλής έντασης», δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας που ολοκλήρωσε αυτή τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Κλερμόν της Ωβέρνης στη Γαλλία.

Επίσης, τα παιδιά ανέκαμψαν πολύ γρήγορα – ακόμα πιο γρήγορα από τους καλά εκπαιδευμένους ενήλικες αθλητές αντοχής, όπως κατεδείχθη από την ταχύτερη ανάκτηση των παλμών της καρδιάς τους. Ο εντυπωσιακός χρόνος ανάκαμψής τους, τους επιτρέπει να επιστρέφουν στην υπερ-δραστήρια κατάστασή τους ταχύτερα από ό,τι οι γονείς μπορούν να ακολουθήσουν.

Το επιστημονικό αυτό συμπέρασμα οδηγεί στη διαπίστωση ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τον μέσο ενήλικο να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρυθμούς. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά φαίνεται να έχουν την ικανότητα να παίζουν… και να παίζουν…. και να παίζουν… για πολλή ώρα αφότου οι ενήλικες έχουν ήδη κουραστεί. Κι αυτό θα πρέπει να το ακούνε οι μπαμπάδες και οι μαμάδες που ελπίζουν ότι η κούραση των μικρών κατά τη διάρκεια της ημέρας θα τους εξασφαλίσει έναν καλό ύπνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΚΟΛΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ

Για να οδηγηθούν σε αυτές τις μετρήσεις, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 12 νέους ηλικίας μεταξύ 9 και 11 ετών, 12 άντρες και 13 άνδρες αθλητές αντοχής, οι οποίοι ήταν αθλητές τριάθλου σε εθνικό επίπεδο ή δρομείς μεγάλων αποστάσεων και ποδηλάτες. 

Όλοι κλήθηκαν να εκτελέσουν δύο σπριντ επτά δευτερολέπτων, που ακολουθούνταν από ένα λεπτό ξεκούρασης, ενώ μετρήθηκε η αερόβια ενεργειακή τους απόδοση. Σε δεύτερη φάση τους ζητήθηκε να γυρίσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν για 30 δευτερόλεπτα, μια άσκηση που προκαλεί μυϊκή κόπωση χωρίς να χρησιμοποιεί οξυγόνο. Οι καρδιακοί ρυθμοί των συμμετεχόντων, τα επίπεδα οξυγόνου και τα ποσοστά απομάκρυνσης γαλακτικού οξέος στο αίμα, ελέγχθηκαν μετά από ασκήσεις ποδηλασίας, για να δούνε πόσο γρήγορα ανακτήθηκαν. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αθλητικού δυναμικού στα παιδιά, καθώς και να βελτιώσουν την κατανόησή μας για το πώς οι οργανισμοί μας αλλάζουν από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της σωματικής άσκησης στα παιδιά, έτσι ώστε να αποδίδουν καλύτερα και να απολαμβάνουν περισσότερο τον αθλητισμό. 

 

Κοινοποίηστε:
FacebookTwitterGoogle+PinterestFacebook Messenger

Αφήστε το σχόλιο σας

Δείτε περισσότερα:
8 συνταγές σε μια έξυπνη κάρτα για να πετύχετε την τέλεια ζεστή σοκολάτα
8 συνταγές σε μια έξυπνη κάρτα για να πετύχετε την τέλεια ζεστή σοκολάτα

Close